Oekraïne-overleg in München, links de minister Klimkin en Gabriel
NOS NieuwsAangepast

Akkoord over nieuwe wapenstilstand in Oekraïne

In München is een nieuwe wapenstilstand bereikt voor Oekraïne. Het bestand gaat maandag in, deelde de Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken mee. "We staan niet toe dat het bestand mislukt", zei Lavrov.

De overeenkomst kwam tot stand na overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk. Vlak voordat de mededeling over het bestand kwam, lieten Lavrov en de Oekraïense minister Klimkin zich nog pessimistisch uit over het overleg.

In de bestandsovereenkomst staan ook bepalingen over de terugtrekking van zware wapens uit het oorlogsgebied.

De laatste tijd laaide de strijd weer op in het oosten van Oekraïne. Het Oekraïense leger en de rebellen gaven elkaar de schuld van de escalatie.

Veiligheidsconferentie

In München wordt de jaarlijkse Veiligheidsconferentie gehouden. Er zijn dit jaar zo'n dertig staats- en regeringsleiders bij aanwezig. Ook zijn er zo'n tachtig ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie naar Duitsland afgereisd, onder wie minister Koenders.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence sprak in zijn eerste belangrijke buitenlandse toespraak vandaag ook over de situatie in Oekraïne. De Verenigde Staten zullen Rusland verantwoordelijk houden voor zijn daden, verzekerde Pence. Zo moeten de Russen de vredesakkoorden van Minsk naleven, zei de vicepresident, die trouw zwoer aan de NAVO.

Eerder had Angela Merkel, zonder de Amerikanen of Donald Trump bij naam te noemen, opgeroepen tot samenwerking. "Blijven we goed samenwerken, of vallen we allemaal terug in een individuele rol?", vroeg de Duitse bondskanselier zich af.

Pence en Merkel richten pijlen op Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl