NOS NieuwsAangepast

VS en Oekraïne willen samen aan oplossing conflict werken

President Trump heeft met de Oekraïense president Porosjenko gesproken over de opgelaaide gevechten in Oost-Oekraïne. In dat telefoongesprek zei Trump dat hij graag samen met Oekraïne en Rusland aan een oplossing van het conflict werkt.

Afgelopen week braken in Oost-Oekraïne gevechten uit tussen het regeringsleger en pro-Russische separatisten, kort nadat Trump met de Russische president Poetin had gebeld. Bij de zwaarste gevechten in maanden vielen bij het plaatsje Avdiivka dertien doden en tientallen gewonden. Elders vielen nog eens twintig doden.

Avdiivka is in handen van het Oekraïense regeringsleger. Door het geweld is de stroom er uitgevallen. De OVSE is ook vandaag bezig met pogingen om de stroom te herstellen.

Porosjenko en Trump spraken ook over het versterken van het "strategische partnerschap" tussen de twee landen, zo liet Kiev na afloop weten. Porosjenko wil graag op bezoek in het Witte Huis, maar een datum daarvoor is nog niet vastgesteld.

In Oekraïne zijn zorgen over de koers van de nieuwe Amerikaanse president. Trump heeft zijn respect voor de Russische president Poetin nooit onder stoelen of banken geschoven, maar hij zegt dat zijn respect voor Poetin zijn buitenlandse beleid niet zal beïnvloeden.

Ver weg

Trump heeft eerder gezegd dat hij mogelijk de sancties tegen Rusland, die zijn ingesteld na de annexatie van de Krim in 2014, wil opheffen in ruil voor een kernwapendeal. Maar die optie lijkt ver weg, zo bleek uit het eerste optreden van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Haley bij de Verenigde Naties.

Haley haalde daarin hard uit naar Rusland, en zei dat de economische sancties niet worden opgeheven zolang Moskou zich niet terugtrekt uit de Krim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl