Een Oekraïense militair in Avdiivka kookt een maaltijd op een houtvuurtje AFP

Inwoners van de stad Donetsk in Oost-Oekraïne hebben de hele nacht en ochtend artillerievuur gehoord, zowel inkomend als uitgaand. Zij spreken van de zwaarste gevechten in maanden. De gevechten lijken zich voornamelijk af te spelen bij Avdiivka, een plaatsje ten noorden van Donetsk, dat in handen van het regeringsleger is.

De gevechten tussen door Rusland gesteunde rebellen en het regeringsleger laaiden zaterdag op. Beide partijen bestoken elkaar met zware wapens. Volgens Oekraïne is de afgelopen 24 uur een Oekraïense militair omgekomen. Negen militairen en een burger raakten gewond.

Volgens de rebellen zijn vanmorgen in een voorstad van Donetsk twee mijnwerkers gewond geraakt, toen zij op weg naar hun werk door granaatscherven werden getroffen.

Een journalist van persbureau AP zag een leeggeschoten lanceerinstallatie voor Grad-raketten van het front terugkomen. In het akkoord van Minsk uit 2015 dat door beide partijen werd getekend, staat dat ze dit soort wapens niet meer zouden gebruiken.

De VN-Veiligheidsraad heeft beide partijen opgeroepen het staakt-het-vuren in acht te nemen dat in Minsk werd overeengekomen.

Kremlin

De woordvoerder van de Russische president Poetin zei vanmorgen dat de gevechten laten zien dat het hoog tijd is voor een overleg tussen Rusland en de VS over de situatie in Oost-Oekraïne. Onder president Obama steunde de VS de sancties tegen Rusland voor de annexatie van de Krim en de bemoeienis met de strijd in Oost-Oekraïne.

President Trump wil de sancties opheffen in ruil voor een wederzijdse vermindering van het aantal kernwapens.

STER reclame