Een Oekraïense regeringsmilitair vorige week bij Donetsk
NOS Nieuws

Akkoord van Minsk zo goed als ter ziele

Oekraïne verwacht een zomeroffensief van de pro-Russische rebellen in het oosten van het land. Dat zou het definitieve einde betekenen van het in februari gesloten akkoord van Minsk. Bij de zwaarste gevechten in maanden, gisteren bij Marinka, zijn aan Oekraïense zijde zeker drie doden en tientallen gewonden gevallen. Aan de kant van de rebellen vielen negentien doden, onder wie ook burgers.

Een groot deel van Marinka zou inmiddels door de separatisten zijn veroverd. De Oekraïense legerleiding heeft gezegd dat het zware artillerie in stelling moet brengen. De separatisten schieten onder meer met Grad-raketten. In het akkoord van Minsk staat dat beide partijen zware wapens van het front moesten weghalen.

Aanval op markt vlak bij Marinka

Ook vannacht werd over en weer geschoten. Het Oekraïense leger omschreef de situatie vanmorgen als "gespannen maar stabiel".

Tactiek

Volgens Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma waren de gevechten bij de voorstad van Donetsk meer dan beschietingen over en weer, zoals de afgelopen maanden zo vaak het geval was. "Nu zie je toch wel een aanval met een duidelijk militaire tactiek. De rebellen slaan eigenlijk een soort vingers in Oekraïens grondgebied, zoals ze dat bij Debaltsevo en elders ook deden. Daardoor kunnen ze uiteindelijk een gebied gemakkelijker omsingelen."

Ook nu wijst alles erop dat de separatisten door Rusland worden gesteund. OVSE-waarnemers hebben de afgelopen dagen rond Donetsk militairen met Russische emblemen gezien. Vorige week zag een verslaggever van persbureau Reuters dat Russische troepen zich samentrokken aan de grens met Oekraïne.

Kremlin

De Oekraïense president Porosjenko spreekt van een "kolossale dreiging van de hervatting van grootschalige vijandelijkheden door Russische en terroristische strijdkrachten". Volgens hem zijn er negenduizend Russische militairen in het door de rebellen beheerste gebied.

Het Kremlin zegt dat Oekraïne de gevechten heeft uitgelokt in de hoop dat de Europese Unie de sancties tegen Rusland verlengt.

G7

De Oekraïense premier Jatsenjoek hoopt dat de deelnemers aan de G7-top, dit weekend in Duitsland, Rusland veroordelen voor het steunen van de separatisten. "De internationale gemeenschap moet een juist en gepast antwoord geven op de Russische agressie", zei hij.

Marinka is van strategisch belang voor de rebellen, omdat met de inname Donetsk beter kan worden beschermd. Een groter doel is de verovering van de zuidelijke havenstad Marioepol. Volgens het Oekraïense leger hebben de rebellen ook daar vannacht beschietingen uitgevoerd, net als bij Loegansk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl