Separatisten in Oost-Oekraïne op een Russische tank
NOS Nieuws

'Russen trekken troepen samen bij Oekraïne'

Persbureau Reuters zegt dat het Russische leger troepen samentrekt op een tijdelijke legerbasis dicht bij de grens met Oekraïne. De troepen hebben raketinstallaties, tanks en artillerie bij zich. Van voertuigen zijn kentekenplaten en identificatietekens afgehaald. Ook veel militairen dragen geen identificatietekens meer. De geïmproviseerde legerbasis ligt op 50 kilometer van de grens met Oekraïne.

Reuters baseert zich op een eigen verslaggever die de militairen en voertuigen heeft gezien. De verslaggever was drie maanden geleden ook al in het gebied. Toen zag hij op dezelfde basis tientallen voertuigen en stukken geschut. Dit keer waren dat er honderden.

Treinen

Volgens hetzelfde persbureau zijn de afgelopen dagen op een station bij het Zuid-Russische Rostov vier treinen met militaire voertuigen en manschappen aangekomen. Op de weg werden twee grote militaire transporten gezien, die in de richting van dezelfde legerbasis reden.

De weg van de basis naar een kleine grensovergang met Oekraïne is gerepareerd, zodat er ook zware voertuigen kunnen rijden. Het gebied aan de andere kant van de grens is in handen van pro-Russische separatisten.

Breedlove

Het verslag steunt de uitlatingen van NAVO-commandant Breedlove, die herhaaldelijk heeft gezegd dat de separatisten het bestand in Oost-Oekraïne misbruiken om een nieuw offensief voor te bereiden. Rusland steunde de separatisten het afgelopen jaar ook met manschappen en materieel die van herkenningstekens waren ontdaan.

Het Russische ministerie van Defensie wilde niet zeggen waarom er troepen worden samengetrokken. Een woordvoerder noemde de vraag of Rusland een invasie in Oekraïne voorbereidt "ongepast".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl