Voronenkov werd op straat doodgeschoten Reuters

De Russische ex-parlementariër Denis Voronenkov is doodgeschoten in Kiev. De Oekraïense politie zegt dat een nog onbekende schutter hem voor de ingang van een hotel in de hoofdstad onder vuur nam. Een lijfwacht van Voronenkov raakte gewond bij de moordaanslag.

De schutter raakte gewond, hij werd neergeschoten door de lijfwacht. De dader is volgens Oekraïense media in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken. 

De Oekraïense president Porosjenko heeft de moord op Voronenkov een geval van Russisch staatsterrorisme genoemd. Hij zei dat het geen toeval was dat juist vandaag ook een Oekraïens munitiedepot in vlammen opging. Kremlin-woordvoerder Peskov bestempelt de beschuldigingen als absurd.

De moordaanslag draagt volgens de Oekraïense president de handtekening van de Russische geheime dienst. Voronenkov heeft volgens Porosjenko belangrijke verklaringen afgelegd over de Russische agressie tegen zijn land.

Voronenkov (45) is een voormalig lid van de Doema voor de communistische partij. In het afgelopen najaar week hij uit naar Oekraïne. Inmiddels had hij de Oekraïense nationaliteit gekregen.

Samen met zijn vrouw, de zangeres en oud-parlementariër Maria Maksakova, had hij Rusland verlaten om aan vervolging te ontkomen. Zijn Russische paspoort had hij ingeleverd. 

Maria Maksakova wordt meegevoerd door agenten na de moord op haar man AFP

In een interview met Radio Free Europe vergeleek Voronenkov het huidige Rusland met nazi-Duitsland. De annexatie van de Krim noemde hij fout en onwettig. De aanklachten die tegen hem waren ingediend, beschreef hij als vals. 

Als lid van de Doema was hij in 2014 mede-ondertekenaar van de wet die het buitenlanders verbood eigenaar te zijn van meer dan 20 procent van de Russische media. Als Oekraïens staatsburger nam hij afstand van bijna alle standpunten die hij in Rusland had ingenomen en werd hij een uitgesproken criticus van president Poetin.

In 2015 vroeg het Russische Openbaar Ministerie de Doema de parlementaire status van Voronenko in te trekken. De aanklacht was dat hij betrokken was bij een vijandige overname waarbij financiële zwendel in het spel was. 

STER reclame