Een tank van de separatisten doet mee aan een militaire oefening bij Lugansk
NOS Nieuws

Oekraïne klaagt over munitietekort door ontplofte depots

De Oekraïense strijdkrachten kampen naar eigen zeggen met een ernstig tekort aan munitie, doordat dit jaar al twee depots in de lucht zijn gevlogen. "Dit is de grootste klap voor onze vechtcapaciteit sinds het begin van de strijd in Oost-Oekraïne in 2014", meldde de defensieraad in Kiev vanmorgen.

Gisteren explodeerde een munitiedepot in Kalynivka, in Centraal-Oekraïne, als gevolg van een brand. Zo'n 24.000 mensen uit de omgeving moesten geëvacueerd worden vanwege de ontploffende munitie die grote vuurballen de lucht in stuurde. De autoriteiten vermoeden dat er sprake is van sabotage.

In maart ging al een andere opslagplaats voor munitie de lucht in, volgens Kiev het werk van pro-Russische separatisten.

Schendingen

In het oosten van Oekraïne hebben in de zomer weer vaker vuurgevechten plaatsgevonden tussen regeringstroepen en de pro-Russische separatisten. Volgens de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), die toezicht houdt op het staakt-het-vuren in deze regio, zetten zowel regeringstroepen als pro-Russische separatisten daarbij onder meer artillerie in.

Dit jaar zijn bij die confrontaties al 68 doden en 320 gewonden gevallen onder de burgerbevolking. Bij de start van het nieuwe schooljaar in Oekraïne hebben de strijdende partijen afgesproken het bestand weer te respecteren. Sindsdien is het rustiger in het gebied, aldus de OVSE.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl