Rookwolken boven het munitiedepot in Oekraïne
NOS NieuwsAangepast

Explosies in munitiedepot Oekraïne, omwonenden geëvacueerd

Vanwege een brand in een groot munitiedepot in Oekraïne zijn zo'n 20.000 mensen geëvacueerd. Het gaat om een opslagplaats op een militaire basis in de noordoostelijke plaats Balaklejoe, in de buurt van Charkov. Er zou al de hele ochtend sprake zijn van zware explosies.

Volgens de Oekraïense politie zijn twee mensen gewond geraakt. De Oekraïense minister van Defensie vermoedt dat Rusland of pro-Russische separatisten verantwoordelijk zijn voor de brand, maar hij leverde daar tijdens een persconferentie geen bewijzen voor. De gevechtscapaciteit van de Oekraïense strijdkrachten is volgens hem niet afgenomen door het verlies van de munitie.

Ramen in de wijde omgeving zouden zijn gesneuveld. Volgens lokale media gaat het om het grootste munitiedepot van het land. Er ligt zo'n 138.000 ton munitie opgeslagen.

Zware explosies in munitiedepot Oekraine

De openbaar aanklager zei eerder op sociale media al dat er sprake is van sabotage. Hij zegt dat Oekraïne de grenscontroles in het zuidoosten van het land heeft verscherpt. Het depot ligt op honderd kilometer van de frontlinie in Oost-Oekraïne, waar het leger strijd levert met rebellen die aansluiting bij Rusland nastreven.

Een woordvoerder van het leger zegt tegen een lokaal tv-station dat saboteurs twee jaar geleden al probeerden om het depot te vernietigen. Onbekenden zetten toen drones in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl