1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Formateur Rutte heeft alle kandidaat-bewindslieden gesproken

Compilatie: bewindspersonen op bezoek bij Rutte, dag 2

"Ik voel me een herintreder, terug aan het front", zei oud-ChristenUnie-leider Arie Slob voor zijn gesprek met formateur Rutte. Hij ziet er erg naar uit om verantwoordelijk te worden voor wat hij zelf het "ministerie van de toekomst" noemt.

Slob was de eerste van de negen bewindslieden die vandaag nog bij de formateur langsgaan. Gisteren ontving Rutte één voor één al elf aankomende bewindslieden.

Vanavond om 20.45 uur was de laatste aan de beurt: CDA'er Raymond Knops, de aanstaande staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Donderdag wordt het derde kabinet-Rutte beëdigd.

Hieronder staat wie vandaag nog meer in de Stadhouderskamer zijn ontvangen voor een formeel goedkeuringsgesprek.

ANP
Slob na afloop van zijn gesprek met de formateur

Slob vertelde na afloop van het gesprek met Rutte dat hij snel met de leraren in gesprek wil. Hij begrijpt hun klachten over salaris en werkdruk en wil binnen de begrenzingen die er zijn alles doen om het hen gemakkelijker te maken.

Lees hier waarom Slob in 2015 uit politiek Den Haag vertrok.

ANP
Rutte ontvangt de beoogd staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Mark Harbers

Na Slob was VVD'er Mark Harbers bij de formateur. Hij wordt staatssecretaris bij Justitie en Veiligheid, verantwoordelijk voor asielzaken. Lees hier over zijn periode in Rotterdam.

Hij weet genoeg van asielzaken om snel aan de slag te kunnen, zegt hij. "Ik ben acht jaar Kamerlid geweest en in die periode is dit een van de grotere thema's geweest." Hij wijst erop dat het thema veel binnenlandse aandacht vraagt, maar dat er voor de oplossing ook gekeken moet worden naar internationale afspraken.

ANP
De beoogd minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, bij de formateur

Daarna was Bruno Bruins, de beoogd minister voor Medische Zorg, bij de formateur. Hij wordt de tweede minister op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, naast CDA'er Hugo de Jonge.

Hij vindt het fantastisch om aan zijn nieuwe baan te beginnen. Bruins werkt nu nog bij het UWV, waar hij ook met ingewikkelde materie te maken had. Lees hier over de grote bezuinigingsoperatie die hij moest doorvoeren.

ANP
Menno Snel (D66) in de Stadhouderskamer voor een gesprek met formateur Rutte

Lees hier meer over Menno Snel die zojuist bij Rutte was. Hij wordt staatssecretaris van Financiën. Na afloop van het gesprek zei hij dat de Belastingdienst behoefte heeft aan rust. Snel gaat de fiscus onder zijn hoede nemen. "Het is duidelijk dat er nog steeds werk te doen is. Op dit moment is duidelijk dat niet alles goed gaat", zei hij.

ANP
Barbara Visser (VVD) in de Stadhouderskamer voor een gesprek met formateur Rutte

Oorlog

Na Snel was Barbara Visser aan de beurt, die staatssecretaris van Defensie wordt. Na afloop van het gesprek met Rutte zei ze dat ze lekker haar werk wil gaan doen. Ze heeft geen militair verleden, maar heeft wel van dichtbij meegemaakt wat veiligheid en oorlog betekent. "Ik heb familie in Kroatië die de oorlog heeft meegemaakt. Dan realiseer je je wat veiligheid betekent." Ze zegt mede daardoor gedreven te zijn.

ANP
Stientje van Veldhoven (D66) in de Stadhouderskamer voor een gesprek met formateur Rutte

Stientje van Veldhoven zei na afloop van het gesprek met Rutte dat ze zich voornamelijk bezig gaat houden met het openbaar vervoer. "Iedereen wil een trein die comfortabel en op tijd rijdt."

ANP
Mona Keijzer (CDA) in de Stadhouderskamer met formateur Rutte

Mona Keijzer zei dat het "ook voor mij even een verrassing was" dat ze gevraagd werd om staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat te worden. Ze gaat zich met het midden-en kleinbedrijf bezighouden. "Maar ik kom wel uit een dorp dat aan elkaar hangt van ondernemers. Ik ga die ondernemers, die ik ook in mijn familie heb, versterken en ondersteunen", aldus Keijzer, die afkomstig is uit Volendam.

ANP
Paul Blokhuis (Christenunie) in de Stadhouderskamer voor een gesprek met formateur Rutte

Paul Blokhuis wil "gaan proberen iets moois te maken van het regeerakkoord". Hij wordt staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij gaat zich bezighouden met de geestelijke volksgezondheid en preventie van overgewicht en roken.

"Er is veel werk te doen", zei hij na afloop van zijn gesprek met Rutte. "Mijn ambitie is om mensen in de gemeenten te laten zien dat we weten wat er bij hen leeft. We gaan hulp op maat bieden." Blokhuis wil een rookvrije samenleving, ook al denkt hij dat het niet mogelijk is om dat in vier jaar te bereiken.

ANP
Raymond Knops (CDA) in de Stadhouderskamer met formateur Rutte

De nieuwe staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Raymond Knops, sloot de rij vanavond af. Dat hij lang genoemd is als minister van Defensie noemde hij het grappige van Den Haag. "Het gaat toch altijd anders dan journalisten denken. Ik ben heel content en kijk uit naar de uitdagingen en naar heel iets anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl