Knops: Limburgse militair naar Binnenlandse Zaken
CDA'er Raymond Knops (1971) werd lang genoemd als minister van Defensie, maar uiteindelijk is voor hem het staatssecretariaat van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uit de bus gekomen.
Knops zit, met twee onderbrekingen, al sinds 2005 in de Tweede Kamer. Hij voerde als Kamerlid vooral het woord over Buitenlandse Zaken en Defensie. Knops volgde een opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en studeerde ook bestuurskunde in Rotterdam. Hij had verschillende militaire functies en werd in 2004 als reservist uitgezonden naar Irak. Hij was ook gemeenteraadslid en wethouder in Horst aan de Maas.
Tegen begroting Defensie
Met Knops als woordvoerder stemde het CDA in 2015 voor het eerst in de geschiedenis van de partij tegen de begroting van Defensie. Knops vond dat de krijgsmacht er te weinig geld bij kreeg. Hij zei toen ook dat hij "met de kennis van nu" de bezuinigingen op Defensie in het eerste kabinet-Rutte (CDA-minister Hillen) niet goed vond.
Knops, die wordt gerekend tot de rechtervleugel van het CDA, liet zich verschillende keren zeer kritisch uit over de ontwikkelingen in Turkije. In 2016 diende hij samen met VVD'er Ten Broeke een initiatiefwet in om gewapende particuliere beveiligers toe te staan op de koopvaardij.
Fanfare
De nieuwe staatssecretaris is geboren en getogen in Limburg en draagt dat ook graag uit. Hij was al op jonge leeftijd lid van de fanfare in zijn woonplaats (hij speelt trombone) en heeft veel affiniteit met de muziekwereld. Zo was hij lang voorzitter van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen.
Wekdienst 18/5: Uitspraak in zaak Jort Kelder tegen Google en Twitter • Nieuw energieplan EU
Nieuws, weer, verkeer: met dit overzicht begin je geïnformeerd aan je dag.
- liveblog
VS: meer financiële steun nodig voor Oekraïne • Zelensky opent filmfestival in Cannes
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Belgische straaljagers onderscheppen vliegtuig boven Nederland na bommelding
De bommelding, gedaan door de Chinese luchtvaartmaatschappij Air China Cargo zelf, bleek later vals.