Van Veldhoven (D66) zet haar tanden in het spoor

Ze begon haar loopbaan als ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken. Daarna werkte Stientje van Veldhoven als diplomate in Brussel, eerst bij de Nederlandse Vertegenwoordiging van de Europese Unie en daarna bij de Europese Commissie. Vanaf 2010 zat ze in de Tweede Kamer voor D66. Bij de laatste verkiezingen stond ze op nummer twee. Van Veldhoven (1973) wordt nu staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Rutte III.

Duurzaamheid en klimaatbescherming gaan Van Veldhoven aan het hart. Als Tweede Kamerlid maakte ze zich onder meer hard voor verplichte maatregelen om energie te besparen en voor de uitvoering van de in Parijs gemaakte mondiale klimaatafspraken. Ze heeft een breed netwerk van mensen die zich bezighouden met de natuur en het milieu.

Groenste regeerakkoord ooit

Twee keer werd ze uitgeroepen tot groenste politicus van het jaar. "Mede door haar toedoen hebben we nu het groenste regeerakkoord ooit", aldus D66-leider Pechtold.

Van Veldhoven zet zich vaak in voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. In Brussel leidde ze een Nederlands vrouwennetwerk, dat bijeenkomsten en lunchlezingen organiseert. D66 heeft ervoor gezorgd dat in het regeerakkoord staat dat de overheid onnodige geslachtsregistratie gaat stoppen. Zo mag de gemeente bijvoorbeeld op een formulier niet meer vragen of je een man of een vrouw bent.

Stientje van Veldhoven (D66) in de Stadhouderskamer voor een gesprek met formateur Rutte ANP

Van Veldhoven loopt ook marathons. Haar persoonlijk record bedraagt vier uur en acht minuten.

Als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat gaat ze zich onder meer bezig houden met de problemen op het spoor. "Ik wil dat de treinreizigers zo min mogelijk last hebben en ik wil dat er geïnvesteerd wordt in echte bereikbaarheidswinst, dus niet in loze kilometers asfalt", aldus Van Veldhoven.

STER reclame