NOS NieuwsAangepast

Moeilijk besluit en opvallende schoenen: vicepremiers bij Rutte

Premier Rutte heeft de eerste werkafspraken gemaakt met de drie aanstaande vicepremiers Kajsa Ollongren (D66), Hugo de Jonge (CDA) en Carola Schouten (CU).

"Het is een heel mooie baan", zei Ollongren, die ook minister van Binnenlandse Zaken wordt, na haar gesprek met Rutte. Zij vond het "best moeilijk" om Amsterdam achter zich te laten. Zij is daar loco-burgemeester en neemt de taken waar van de overleden burgemeester Van der Laan. "Het komt niet heel goed uit."

Ook De Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vindt het een eer dat hij gevraagd is. Hij denkt dat de overgang van wethouder naar vicepremier goed te doen is. "Maar natuurlijk zal het nieuw en spannend zijn", zei hij na het gesprek. "Er zitten opvallend veel wethouders in dit kabinet en opvallend veel Rotterdammers, die gaan met opgerolde mouwen aan de slag."

Vicepremier nummer drie Schouten wordt minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, nadat die portefeuille jaren naar een staatssecretaris ging. "Dat doet recht aan de sector. Die is heel belangrijk voor onze economie." Zij verwacht het druk te krijgen met het maken van brexitafspraken voor de landbouw, de tuinders en de visserij.

  • ANP
    Carola Schouten (CU) in de Stadhouderskamer voor een gesprek met formateur Mark Rutte.
  • ANP
    "Je hebt heel bijzondere schoenen aan", zei formateur Rutte tegen De jonge bij binnenkomst.
  • ANP
    Kajsa Ollongren (D66) in de Stadhouderskamer voor een gesprek met formateur Mark Rutte.

Alle kandidaat-bewindslieden zijn al gescreend door Justitie, de AIVD en de Belastingdienst. Die hebben bijvoorbeeld bekeken of ze hun belastingformulier altijd netjes hebben ingevuld en of ze geen boetes meer hebben openstaan.

Ook moeten de kandidaten melden of er nog dingen zijn uit hun verleden die Rutte moet weten. Bijvoorbeeld over nevenfuncties. Ministers en staatssecretarissen moeten alle bijbanen neerleggen, ook als het om een onbetaalde bestuursfunctie of redactiewerk gaat.

Mentaal en fysiek zwaar

Verder moet de formateur weten of de kandidaten nog zakelijke belangen hebben, bijvoorbeeld door een belastingconstructie van het bedrijf van zijn of haar partner.

Ook de gezondheid van de aanstaande bewindslieden komt in het gesprek aan de orde, want de functie is mentaal en fysiek zwaar door onregelmatigheid, de 'loodgieterstassen' vol huiswerk en de buitenlandse reizen.

Maandag en dinsdag zijn de gesprekken met de ministers en staatssecretarissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl