Vicepremier Carola Schouten (CU) heeft haar wortels in het boerenbedrijf

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Het is best spannend, nieuw', vindt vicepremier Schouten (CU)

ChristenUnie-onderhandelaar Schouten praat vandaag met formateur Rutte over haar functie in het kabinet, net als de twee andere beoogde vicepremiers Ollongren en De Jonge. Zij wordt minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tevens vicepremier.

Carola Schouten (1977) gaat leiding geven aan het ministerie waar haar roots liggen. Zij groeide op op de boerderij van haar ouders. Haar vader kwam door een ongeval op het erf om het leven toen zij negen was. Met haar moeder en zussen runde zij later het boerenbedrijf, Schouten met de financiën in haar takenpakket.

Sinds 2011 zit zij voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer, en boog zij zich over de dossiers sociale zaken, economische zaken en financiën. In Kamerdebatten zocht zij regelmatig de confrontatie met de ministers Dijsselbloem, Asscher en haar aanstaande collega Wiebes.

Schouten (rechts) met haar aanstaande collega-minister Zijlstra (VVD) ANP

Toen dossiers als schijnzelfstandigheid onder zzp'ers, baanzekerheid voor flexwerkers en vereenvoudiging van het ontslagrecht bij de formatiebesprekingen op tafel kwamen, kon Schouten eindelijk mee onderhandelen over nieuw beleid in het regeerakkoord.

In haar vrije tijd zit Schouten met EO-presentator Andries Knevel in het bestuur van Stichting Gabriël, die mensen helpt met hun financiën. Ze zit ook in de Raad van Toezicht van Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad.

Opvallende uitspraak:

"Dat is de kernvraag die we ons elke dag moeten stellen: Heer was het tot Uw eer? Niet vanuit het idee dat de politiek de wereld zal redden. Alleen Christus kan dat. Maar alles wat wij doen, mag verwijzen naar Hem. Naar Zijn liefde en Zijn bewogenheid. Ook in de politiek. Juist in de politiek."

Schouten in het Reformatorisch Dagblad, 18 april 2013

STER Reclame