Vicepremier Kajsa Ollongren (D66), een vertrouweling van Rutte

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Aanstaand vicepremier Kajsa Ollongren (D66) is 'reuzetrots'

Formateur Rutte ontvangt vandaag als eerste van de drie aanstaande vicepremiers D66'er Kajsa Ollongren, de huidige locoburgemeester van Amsterdam.

Ollongren (1967) was een paar jaar geleden als hoogste ambtenaar van het ministerie van Algemene Zaken nog de rechterhand van premier Rutte.

De carrière van Ollongren (spreek uit: óó-lon-green) begon 22 jaar geleden bij het ministerie van Economische Zaken. Ze werkte daar in verschillende hoge functies tot 2007. Toen stapte ze over naar het ministerie van Rutte.

In 2014 vertrok ze uit Den Haag om D66-wethouder in Amsterdam te worden. Als locoburgemeester neemt zij nu tijdelijk de taken waar van de overleden burgemeester Van der Laan.

Ollongren, toen secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, en Rutte (2014) ANP

Ollongren stond niet alleen hoog op het wensenlijstje van formateur Rutte, maar ook op dat van D66-leider Pechtold. Hij zette haar in 2006 op nummer 5 van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Ze werd geen Kamerlid, omdat D66 bij de verkiezingen van dat jaar drie zetels haalde.

Jonkvrouw

Kajsa Ollongren stamt uit een adellijk Fins geslacht. Haar opa werd in 1933 Nederlands staatsburger. Haar vader is emeritus hoogleraar informatica aan de universiteit Leiden en staat bekend als de grondlegger van de informatica in Nederland. Hij werd ingelijfd bij de Nederlandse adel, waardoor zijn dochter jonkvrouw is.

Ze heeft twee nationaliteiten: de Nederlandse en de Zweedse. Haar moeder is een Zweedse.

Ollongren baarde opzien met haar uitspraak dat onderhandelen over een kabinet met haar partij en de ChristenUnie geen zin had. Vanwege de soms tegenovergestelde opvattingen van de twee partijen, maar ook vanwege de krappe meerderheid in Tweede en Eerste Kamer. Deze uitspraak zal vast nog door haar nieuwe collega's van de ChristenUnie aan de orde gesteld worden.

Opvallende uitspraak:

"Mannen hebben grotere ego's. Dat kan functioneel zijn, maar het kan ze ook in de weg zitten. Je moet wel nog over je eigen schaduw heen kunnen stappen als je een gezamenlijk doel wilt bereiken. Vrouwen zijn pragmatischer en minder geïnteresseerd in het strategische spel zoals dat in de formatie wordt gespeeld."

Ollongren in HP/De Stijl

STER Reclame