NOS NieuwsAangepast

Vicepremier Carola Schouten (CU) heeft haar wortels in het boerenbedrijf

'Het is best spannend, nieuw', vindt vicepremier Schouten (CU)

ChristenUnie-onderhandelaar Schouten praat vandaag met formateur Rutte over haar functie in het kabinet, net als de twee andere beoogde vicepremiers Ollongren en De Jonge. Zij wordt minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tevens vicepremier.

Carola Schouten (1977) gaat leiding geven aan het ministerie waar haar roots liggen. Zij groeide op op de boerderij van haar ouders. Haar vader kwam door een ongeval op het erf om het leven toen zij negen was. Met haar moeder en zussen runde zij later het boerenbedrijf, Schouten met de financiën in haar takenpakket.

Sinds 2011 zit zij voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer, en boog zij zich over de dossiers sociale zaken, economische zaken en financiën. In Kamerdebatten zocht zij regelmatig de confrontatie met de ministers Dijsselbloem, Asscher en haar aanstaande collega Wiebes.

Schouten (rechts) met haar aanstaande collega-minister Zijlstra (VVD)

Toen dossiers als schijnzelfstandigheid onder zzp'ers, baanzekerheid voor flexwerkers en vereenvoudiging van het ontslagrecht bij de formatiebesprekingen op tafel kwamen, kon Schouten eindelijk mee onderhandelen over nieuw beleid in het regeerakkoord.

In haar vrije tijd zit Schouten met EO-presentator Andries Knevel in het bestuur van Stichting Gabriël, die mensen helpt met hun financiën. Ze zit ook in de Raad van Toezicht van Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl