Kajsa Ollongren naast Alexander Pechtold
NOS NieuwsAangepast

D66-kopstuk Ollongren gelooft niet in kabinet met ChristenUnie en D66

Onderhandelingen van VVD, CDA en D66 met de ChristenUnie over een nieuw kabinet hebben geen zin. Die gesprekken hebben geen kans van slagen, vindt Kajsa Ollongren, wethouder voor D66 in Amsterdam.

Als het aan D66 ligt kunnen de gesprekken met de ChristenUnie net zo goed worden overgeslagen, zei Ollongren in WNL op Zondag. Dezelfde boodschap gaf ze gisteren ook al bij Nieuwsuur.

D66-kopstuk gelooft niet in kabinet met ChristenUnie

De Amsterdamse wethouder wees er vandaag opnieuw op dat een regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een heel krappe meerderheid heeft in beide Kamers. "Een zeteltje meerderheid. Er kunnen zomaar een paar mensen uit de fractie stappen, of iemand kan een andere opvatting hebben dan de coalitie."

Vrijwillig levenseinde

Ook zijn D66 en ChristenUnie het over "moeilijke onderwerpen" als de donorwet en een vrijwillig levenseinde niet eens, zei ze. "Over de zorg kan je nog praten. Daar kun je inhoudelijk denk ik een goed compromis over sluiten, maar over dat soort punten is dat heel moeilijk."

Ollongren wil liever dat D66 het gesprek aangaat met de SP of de PvdA. Haar naam wordt genoemd als kandidaat voor een ministerschap, mocht D66 toetreden tot een nieuw kabinet.

Geen blokkade

D66 spreekt zich deze week steeds sterker uit tegen samenwerken met de ChristenUnie. Fractieleider Alexander Pechtold noemde het eerst "onwenselijk" en daarna zei hij dat het weinig kans van slagen heeft.

Partijprominent Jan Terlouw zei vandaag in Buitenhof dat Pechtold daarmee bedoelt "dat het niks wordt". Maar van een blokkade is geen sprake volgens Terlouw. "Daarom zegt Pechtold ook niet 'ik wil het niet'."

Het wordt steeds moeilijker voor Pechtold om de bocht naar Segers nog te nemen.

Ron Fresen, politiek verslaggever NOS

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen is de kans dat D66 een kabinet gaat vormen met de ChristenUnie door deze uitspraken wel kleiner geworden. "Het wordt steeds moeilijker voor Pechtold om de bocht naar Segers nog te nemen. Dat is zo langzamerhand een haarspeldbocht geworden." Maar een keihard "nee" is dit volgens Fresen ook nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl