Foto van Weinstein en de vrouwen die hem beschuldigen van onzedelijk gedrag
NOS NieuwsAangepast

Hollywood-sterren blij met sanctie tegen Weinstein

Veel Hollywood-sterren laten weten dat ze blij zijn dat de organisatie achter de Oscars het lidmaatschap van filmproducent Harvey Weinsteins heeft afgenomen. De 65-jarige Weinstein wordt door steeds meer actrices beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag.

In Engeland werd vorige week ook een aanklacht tegen Weinstein ingediend en daar zijn inmiddels twee meldingen van verkrachting bij gekomen. Een medewerkster van zijn productiekantoor in Londen zegt dat ze in 1992 door haar baas is verkracht en de actrice Lysette Anthony (Hollyoaks, Husbands and Wives) zou eind jaren tachtig bij de Britse politie aangifte hebben gedaan van verkrachting.

Verschillende acteurs en actrices uiten op Twitter hun genoegen over het besluit van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences om Weinstein tot persona non grata te verklaren.

"Wij doden draken", schrijft actrice Rose McGowan. Zij zegt dat ze door Weinstein is verkracht en groeide daarmee uit tot een van de meest uitgesproken tegenstanders van de producent.

Actrice Mia Farrow twittert dat ze trots is op het besluit van de Academy, maar waarschuwt dat Weinstein geen witte raaf is. "Er zijn er nog meer, maar hopelijk is dit het einde van een vreselijk tijdperk."

Veel sterren delen de tweet van Marlee Matlin, winnares van een Oscar en een Golden Globe voor haar hoofdrol in Children of a Lesser God uit 1986. Zij prijst de beslissing van de Academy en schrijft blij te zijn met de aandacht voor wat zij noemt "opzettelijke onwetendheid en medeplichtigheid".

Acteur Josh Gad vraagt zich af wat er met president Trump gaat gebeuren, nu er met Weinstein is afgerekend.

Entertainmentjournalist Piers Morgan wijst erop dat Roman Polanski nog steeds lid is van de Academy, terwijl hij in de jaren 70 het land moest ontvluchten na seks met een minderjarige.

Variety-collega Dave Holmes haalt de zaak van Woody Allen aan, die in de jaren 90 door een dochter van ontucht werd beschuldigd.

Ook Bill Cosby is nog altijd lid van de Academy, hoewel hij door meerdere vrouwen beschuldigd is van seksueel misbruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl