NOS NieuwsAangepast

Harde taal van Trump tegen Iran, maar hij zegt het atoomakkoord niet op

De Amerikaanse president Trump zegt zoals verwacht het atoomakkoord met Iran niet op, maar wil wel dat de voorwaarden waaraan Iran zich moet houden, worden aangepast.

Trump haalde fel uit naar Iran, dat ondanks het akkoord toch bezig zou zijn om een kernbom te produceren. Ook houdt hij Iran verantwoordelijk voor de verspreiding van terreur en geweld in onder meer Syrië, Jemen en elders in het Midden-Oosten.

"We gaan niet door op een weg die uiteindelijk tot meer geweld en meer terreur zal leiden en die er mogelijk ook toe leidt dat Iran een kernwapen krijgt", zei hij.

Congres

Trump wil nu samen met het Congres en de Amerikaanse bondgenoten tekortkomingen opsporen in het akkoord dat met Iran gesloten werd. Zo hoopt hij te voorkomen dat Iran ooit de wereld kan bedreigen met atoomwapens.

De Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, Bob Corker, zegt dat hij binnen twee weken met voorstellen zal komen.

Als het Congres er niet in slaagt om het binnen zes weken eens te worden, zal Trump zich terugtrekken uit het akkoord.

Revolutionaire Garde

Nu al worden de Amerikaanse sancties tegen Iran aangescherpt. Die treffen vooral de Revolutionaire Garde, de elite-strijdkracht die de islamitische revolutie van 1979 van ayatollah Khomeini moet verdedigen.

De Garde is betrokken bij acties van de Libanese Hezbollah en de Palestijnse Hamas-beweging. Ook vechten gardisten zij aan zij met het leger van president Assad in Syrië.

Westerse leiders hadden Trump met klem gevraagd het atoomakkoord met Iran overeind te houden, omdat Iran dan zo goed als zeker een atoomwapen zal ontwikkelen.

China en Rusland hebben Trump vanmorgen nog gevraagd zich niet terug te trekken uit het verdrag. Een Amerikaanse aftocht zal "buitengewoon negatieve gevolgen" hebben, aldus de woordvoerder van president Poetin.

Dekmantel

De VS, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de EU kwamen in 2015 met Iran overeen dat dat land zijn nucleaire programma zou terugschroeven. De angst was dat Iran dat programma als dekmantel gebruikte om een atoombom te maken.

Het Internationaal Atoomagentschap zou erop toezien dat Iran zich aan de afspraken hield. In ruil kreeg Iran de belofte dat de internationale sancties tegen Teheran zouden worden afgebouwd.

Het Amerikaanse Congres stelde als voorwaarde dat de Amerikaanse president elke drie maanden zou laten weten of Iran zich aan de voorwaarden houdt.

'Slechtste deal ooit'

President Trump noemde het akkoord de 'slechtste deal ooit', omdat hij de Iraniërs niet vertrouwt.

Vorige maand veegde hij in de VN nog de vloer aan met Iran, een land dat volgens hem het internationaal terrorisme financiert en de instabiliteit in het Midden-Oosten vergroot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl