De delegatie die in de afgelopen maanden met Iran hebben onderhandeld
NOS Nieuws

Akkoord over nucleair programma Iran

Er is een akkoord gesloten over het nucleaire programma van Iran. Over het akkoord is 22 maanden onderhandeld door Iran, Duitsland en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad: de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Diplomaten zeiden vanochtend dat de onderhandelaars het eens waren geworden over de voorwaarden. Het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Amano, bevestigde later dat er een akkoord op tafel ligt.

Afgelopen nacht meldde het Britse persbureau Reuters al dat er een conceptovereenkomst lag. Gisteren waren de belangrijkste onderhandelaars, onder wie de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken, al hoopvol. Wel zei Kerry toen dat er nog een paar "taaie kwesties" waren.

Olie

"Als er een akkoord is, kunnen de sancties tegen Iran binnen een paar maanden worden opgeheven", zei correspondent Thomas Erdbrink in het NOS Radio 1 Journaal. "Beide partijen hebben concessies gedaan." Inspecteurs zouden volledige toegang krijgen tot Iraanse kerncentrales.

Iran heeft al gezegd dat het weer ruwe olie gaat exporteren als het handelsembargo is opgeheven. "We gaan onze maximale capaciteit benutten", liet een Iraanse minister weten. Vooral de Aziatische markt wordt een belangrijk afzetgebied voor Iran.

Wapenembargo blijft

Wel zegt een diplomaat dat het VN-wapenembargo tegen Iran nog vijf jaar van kracht blijft en dat de sancties weer worden opgelegd als Iran de afspraken in het akkoord schendt. Volgens het Iraanse staatspersbureau hebben de onderhandelaars afgesproken dat alle kerncentrales in het land mogen blijven draaien.

Iran was altijd de paria in de regio, maar dat gaat veranderen.

Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks

Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks sprak in het NOS Radio 1 Journaal van een historisch akkoord, dat grote gevolgen zal hebben. "Iran was altijd de paria in de regio, maar dat gaat veranderen. Het Westen krijgt er een grote afzetmarkt bij. Feit is dat de hele geopolitieke kaart van het gebied de komende jaren opnieuw getekend moet worden."

De onderhandelaars praten nu achter gesloten deuren en geven daarna een persconferentie. Voorafgaand aan het overleg stonden ze al even de pers te woord. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat het akkoord niet voor iedereen perfect zal zijn, maar wel voor iedereen belangrijk is. "We beginnen aan een nieuw hoofdstuk", zei hij.

'Niet perfect, maar beste deal mogelijk'

Teheran heeft altijd volgehouden dat de nucleaire activiteiten alleen maar draaien om het opwekken van energie en medische toepassingen. Het Westen zei steeds dat Iran met zijn nucleaire programma kernwapens wil maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl