De eerste ministerraad van het kabinet-Rutte II in 2012 ANP

De ministers van het demissionaire kabinet-Rutte II waren vandaag voor het laatst bij elkaar. Volgende week is het herfstreces. En in de week daarna staat waarschijnlijk het nieuwe kabinet op het bordes van paleis Noordeinde.

Minister Plasterk zei vanmorgen bij het binnengaan dat PvdA en VVD harmonieus uit elkaar gaan. Hij heeft als minister in het kabinet-Balkenende IV wel anders meegemaakt. Dat kabinet viel over de Nederlandse missie in Afghanistan en "toen gingen we briesend uit elkaar".

Volgens minister Bussemaker zijn de persoonlijke verhoudingen in het kabinet-Rutte II altijd goed geweest. Ze is trots op wat dit kabinet in een economisch moeilijke tijd bereikt heeft. Ze maakt zich nu wat zorgen of de komende ploeg "de erfenis straks wel goed zal beheren."

Vijf jaar

De eerste ministerraad van de huidige ploeg was op 5 november 2012. Het kabinet heeft dus op een haar na vijf jaar achter de rug. Dat het zo lang is aangebleven is mede te danken aan de lange formatie.

Formateur Rutte zei gisteren dat hij zijn nieuwe bewindsliedenploeg op 26 oktober wil presenteren. De formatie van het kabinet-Rutte III heeft dan 225 dagen, ruim zeven maanden, geduurd.

Staatssecretaris Wiebes zei na afloop van deze bijzondere ministerraad nog niet te weten of er in het volgende kabinet weer een beroep op hem wordt gedaan. "Ik bevind mij in een situatie van politieke gewichtsloosheid, waar ik nog even van wil genieten."

Het is sinds jaar en dag de gewoonte dat ministers elke vrijdag achter gesloten deuren bij elkaar komen in de Trêveszaal op het Binnenhof in Den Haag. Soms schuift er ook een staatssecretaris aan, als er een besluit over zijn portefeuille moet worden genomen.

Plasterk: 'We gaan harmonieus uit elkaar'

STER reclame