NOS NieuwsAangepast

Rutte: hoogstwaarschijnlijk op 26 oktober op bordes

Het kabinet-Rutte III staat hoogstwaarschijnlijk op 26 oktober op het bordes van Paleis Noordeinde. Dat heeft VVD-leider Rutte gezegd in de Tweede Kamer. Honderd procent zeker is het nog niet. "Met potlood", zei Rutte.

Op 31 oktober en 1 november kan de Tweede Kamer dan debatteren over de regeringsverklaring. Maar dat bepaalt de Kamer zelf, voegde hij eraan toe. Als de woorden van Rutte uitkomen heeft de formatie 225 dagen geduurd, een record in de moderne parlementaire geschiedenis.

Tot nu toe duurde de formatie van het eerste kabinet-Van Agt het langst: 208 dagen.

Rutte formateur

De Tweede Kamer steunt het voorstel om Rutte aan te wijzen als formateur. Hij kan nu kandidaat-bewindslieden gaan ontvangen.

GroenLinks diende samen met bijna alle andere oppositiepartijen een voorstel in om de voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief terug te draaien, maar dat haalde het niet. Ook het voorstel van de PvdA om niet te bezuinigen op de wijkverpleging kreeg onvoldoende steun.

Het Forum voor Democratie probeerde nog het afschaffen van het referendum te schrappen uit het regeerakkoord, maar ook dat voorstel haalde het niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl