NOS NieuwsAangepast

Oppositie over Rutte: politieke oplichter met kulverhaal

VVD-leider Rutte, na vandaag vrijwel zeker de formateur van het nieuwe kabinet, is in het Kamerdebat over het regeerakkoord onder vuur komen te liggen van de oppositie. Volgens de SP vertelt Rutte een "kulverhaal" als hij stelt dat alle gewone, normale Nederlanders er de komende jaren op vooruit gaan.

"Wie is die gewone, normale Nederlander dan?", wilde SP-leider Roemer weten. "Niet iemand met een bijstandsuitkering, die er op achteruitgaat. Of de Wajonger (jonggehandicapte), die gekort wordt op zijn uitkering." Rutte houdt vol dat ook mensen met een uitkering er geld bij krijgen. Hij vindt iedereen die een positieve bijdrage wil leveren aan het land een gewone Nederlander.

Mensen zullen denken: we betalen wat meer voor de boodschappen, maar we krijgen er fors meer voor terug in de portemonnee.

VVD-leider Rutte over de voorgenomen btw-verhoging

Opnieuw belazerd

PVV-voorman Wilders vindt dat Rutte de gewone Nederlander juist opnieuw "belazerd" heeft, door de belastingvoordelen voor huiseigenaren verder te versoberen. Hij wees erop dat Rutte vijf jaar geleden, toen de hypotheekrente-aftrek voor het eerst werd beperkt, beloofde dat er verder niets meer zou veranderen.

Nu moeten mensen die hun huis afgelost hebben toch het eigenwoning-forfait gaan betalen. Daarmee is het vertrouwen dat mensen in Rutte hebben volgens Wilders weg. "Ze vinden u een politieke oplichter!"

De VVD-leider erkende dat dit plan niet in het VVD-verkiezingsprogramma stond. "Is het pijnlijk? Ja dat is het. Is het verdedigbaar? Ja." Volgens Rutte wordt de maatregel gecompenseerd door andere lastenverlichtingen. "Keuzes maken in schaarste, dat heet besturen."

Oppositie vindt Rutte 'politieke oplichter met kulverhaal'

Onaantrekkelijke vrouw

Het debatje met Wilders leidde ook tot een hilarisch moment. De PVV-leider verweet Rutte opnieuw dat hij ondanks zijn verkiezingswinst niet mocht aanschuiven bij de formatie. Volgens Rutte gedraagt Wilders zich als een vrouw die zich zo onaantrekkelijk mogelijk maakt om niet bemind te worden.

Wilders: "Wie zegt dat? Heel Nederland weet nog niet eens of de heer Rutte ooit een vrouw heeft gehad." Rutte erkende: "Dat is ook waar. Dat ze dat niet weten."

Rutte: 'PVV is vrouw die niet bemind wil worden'

Btw-verhoging

Rutte verdedigde ook de omstreden verhoging van het lage btw-tarief (van 6 naar 9 procent). Volgens hem staat tegenover die maatregel een verlaging van de inkomstenbelasting. "Het is een verschuiving van lasten, van arbeid naar consumptie." De linkse oppositiepartijen zijn een actie begonnen tegen de btw-verhoging, waardoor de dagelijkse boodschappen duurder worden.

Maar volgens Rutte krijgen de burgers dat allemaal terug. Hij denkt dan ook dat mensen de maatregel makkelijk zullen accepteren. "Ze zullen denken: we betalen wat meer voor de boodschappen, maar we krijgen er fors meer voor terug in de portemonnee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl