Omstanders helpen een man die gewond raakte door een rubberkogel die de politie had afgevuurd
NOS NieuwsAangepast

Spanje biedt excuses aan aan gewonden Catalonië

De vertegenwoordiger in Catalonië van de Spaanse regering heeft zijn excuses aangeboden voor het gewelddadige optreden van de Spaanse politie bij het referendum vorige week. "Als ik deze beelden zie en hoor hoeveel mensen geduwd en geslagen zijn, kan ik dat alleen maar betreuren en namens de agenten verontschuldigingen aanbieden", zei Enric Millo.

Honderden mensen raakten gewond bij de politie-acties op de dag van het referendum. De Spaanse politie trad hard op, om te voorkomen dat de Catalanen konden stemmen over afscheiding van Spanje.

Het is voor het eerst dat iemand namens Madrid spijt betuigt voor het geweld. Mogelijk zijn de excuses bedoeld als verzoeningsgebaar richting de Catalaanse regeringsleiders.

Spaanse politie grijpt in bij referendum Catalonië

Bij het illegale referendum boekten de voorstanders van afscheiding een overweldigende zege. Dat was niet verrassend, veel tegenstanders hadden al gezegd niet te gaan stemmen. Dinsdagavond wil de Catalaanse regiopresident Puigdemont het regionale parlement toespreken over de uitslag van de volksraadpleging. Mogelijk wil hij dan ook de onafhankelijkheid uitroepen van Catalonië.

Eigenlijk zou het parlement maandag bijeenkomen, maar dat werd gisteren door het Constitutioneel Hof in Madrid verboden. Volgens het hof zou het debat maandag in strijd zijn met de grondwet.

Mogelijk heeft Puigdemont het debat verplaatst naar dinsdag, om zo het verbod van de rechter te omzeilen.

Politieke oplossing

Het hoofd Buitenlandse Zaken van de Catalaanse regering, Romeva, zei gisteren meteen al dat het debat door zou gaan. Hij zei ook dat er een politieke oplossing voor de crisis moet komen en dat niet naar een juridische oplossing moet worden gezocht.

Dat het regiobestuur het debat wil laten doorgaan ondanks het verbod, is geen verrassing. Het referendum over de onafhankelijkheid van afgelopen zondag was ook verboden en dat is ook doorgegaan.

De regering van Zwitserland heeft aangeboden om te bemiddelen tussen de Spaanse en Catalaanse regering. Het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken daarover in contact staat met beide partijen.

Het hoofd van de Catalaanse politie op weg naar de ondervraging

Het Spaanse Nationale Hof heeft vandaag twee officieren van de Catalaanse politie en twee leiders van de onafhankelijkheidsbeweging ondervraagd. Ze worden verdacht van het ondermijnen van het gezag.

Ze zouden eraan hebben bijgedragen dat agenten die door Madrid naar Catalonië waren gestuurd, op 20 en 21 september hun werk niet konden doen. De Spaanse regering pakte toen de organisatoren van het referendum op.

De vier mochten na hun verhoor vertrekken, maar worden opnieuw ondervraagd als de rechters een rapport van de Spaanse politie over het geweld rond het referendum hebben gelezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl