Catalonië zet stappen naar onafhankelijkheid na massaal ja
In Catalonië is de regering in spoedzitting bijeen om te praten over de volgende stappen naar afscheiding van Spanje, na het Catalaanse 'ja' van gisteren. "We hebben het recht verworven op een onafhankelijke staat", zei de Catalaanse regiopresident Puigdemont afgelopen nacht nadat de organisatie van het referendum bekend had gemaakt dat 90 procent van de opgekomen kiezers heeft gestemd voor afscheiding van Spanje. Overigens heeft slechts 42 procent van de stemgerechtigde Catalanen zijn stem uitgebracht.
Vooraf was duidelijk dat de meeste tegenstanders van onafhankelijkheid niet zouden gaan stemmen.
De regering in Barcelona zal na haar vergadering het Catalaanse parlement vragen te stemmen over afscheiding van Spanje en het uitroepen van een eigen republiek, verwacht correspondent Rop Zoutberg.
Als Catalonië zich vervolgens daadwerkelijk onafhankelijk verklaart, zal Madrid Puigdemont laten arresteren, aldus Zoutberg. Dit alles kan zich binnen 48 uur afspelen.
De Spaanse premier Rajoy sloot onafhankelijkheid voor Catalonië gisteravond opnieuw uit. Hij zei dat de Catalanen "willens en wetens de aanval op de wet en de democratie hebben ingezet" en hij beschuldigde het regiobestuur in Barcelona van onverantwoordelijk gedrag.
900 gewonden
De verkiezingsdag werd gedomineerd door gewelddadige confrontaties tussen Catalaanse burgers en Spaanse politie-eenheden. Volgens Catalaanse cijfers raakten daarbij meer dan 900 mensen gewond.
De politie had de opdracht de stembusgang te voorkomen. Agenten vielen stembureaus binnen en namen stembussen en -biljetten mee. Kiezers die zich hiertegen verzetten werden keihard aangepakt. "Buitensporig hard", noemt Zoutberg het optreden van de politie. Daarbij werden ook rubberkogels ingezet "zo groot als pingpongballen". Beelden van die kogels werden getoond op het Catalaanse journaal, maar niet op het Spaanse nieuws.
Overigens is de stembusgang in 96 procent van de 3215 stemlokalen normaal verlopen, meldde de regionale regering gisteravond.
Steun
Premier Rajoys onverbiddelijke 'nee' tegen afscheiding, en ook het politieoptreden van gisteren, kunnen volgens Zoutberg rekenen op zeer brede steun onder de Spaanse bevolking. De Spanjaarden zijn het in grote meerderheid eens met hun premier dat de Catalanen de wet overtreden.
De correspondent verwacht dat de onrust in Catalonië nieuwe hoogten bereikt als regionaal president Puigdemont werkelijk wordt aangehouden. De premier zei eerder tegen de NOS: "Mijn arrestatie zal kolossale gevolgen hebben".