NOS NieuwsAangepast

Duizenden mensen op straat in Barcelona eisen het recht om te stemmen

Opnieuw duizenden demonstranten in Barcelona

In Barcelona demonstreren opnieuw duizenden mensen voor de onafhankelijkheid van Catalonië en de vrijlating van elf regionale bestuurders die gisteren zijn opgepakt. De betoging verloopt vreedzaam: mensen zwaaien met vlaggen en roepen leuzen als "We hebben het recht om te stemmen" en "Independència".

Gisteren deed de Spaanse politie invallen in gebouwen van de Catalaanse regionale overheid en pakte veertien mensen op. Drie van hen kwamen vandaag weer vrij. De arrestanten spelen een belangrijke rol bij de organisatie van een referendum dat 1 oktober moet worden gehouden. Dat referendum is verboden door het Spaanse Constitutioneel Hof, maar veel Catalanen willen dat het toch doorgaat.

Geen cent

"Zonder Madrid zijn we beter af, is al jaren de gedachte van velen in Catalonië", zegt correspondent Rop Zoutberg. De regering in Madrid kondigde eerder aan de financiën van het regiobestuur scherp in de gaten te houden. Er mag geen cent naar de organisatie van het referendum gaan.

Volgens peilingen wil driekwart van de Catalanen dat het referendum doorgaat. Dat zal niet snel minder worden. Volgens Zoutberg is het daarom de vraag of de politieacties van de Spaanse regering wel verstandig zijn. Het harde optreden van de Spaanse politie speelt de separatisten in de kaart, want dat zet kwaad bloed onder de Catalanen.

Reiswaarschuwing

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een waarschuwing afgegeven voor Spanjaarden die naar Catalonië reizen. Mensen die naar de autonome regio gaan, moeten volgens het ministerie voorzichtig zijn. Spanjaarden die in Catalonië zijn, wordt aangeraden de ontwikkelingen via de lokale media te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl