EPA
NOS Nieuws

Catalonië houdt vast aan onafhankelijkheidsreferendum

De regering van Catalonië gaat door met de voorbereiding van het referendum over afscheiding van Spanje, ondanks de heftige tegenstand van de regering in Madrid en het Openbaar Ministerie."Ze kunnen doen wat ze willen, de stemming op 1 oktober gaat door", zegt president Puigdemont van Catalonië.

Gisteravond blokkeerde het Spaanse Openbaar Ministerie de website met informatie over het referendum. Direct daarna twitterde Puigdemont een nieuw adres waarop de site te vinden is.

De autoriteiten van Spanje zijn fel tegen het referendum dat Catalonië eenzijdig heeft afgekondigd. Spanje noemt het illegaal en doet er alles aan om er een stokje voor te steken.

Zo werden gisteren 700 Catalaanse burgemeesters die de volksraadpleging steunen opgeroepen voor verhoor. De politie heeft opdracht gekregen de burgemeesters op te pakken die daar niet voor komen opdagen.

Regiopresident Puigdemont vindt die maatregel ongehoord. "Is er iemand in het Westen die in alle ernst gelooft dat de Spaanse autoriteiten proberen mee te werken aan een oplossing voor het probleem, wanneer ze 75 procent van de Catalaanse burgemeesters aanhouden?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl