EPA
NOS NieuwsAangepast

Rechters blokkeren geld voor Catalaans onafhankelijkheidsreferendum

Het Spaanse Constitutioneel Hof heeft een deel van de begroting van Catalonië geblokkeerd. De autonome regio wilde zes miljoen euro besteden aan een nieuw onafhankelijkheidsreferendum, maar daar hebben de rechters een stokje voor gestoken.     

De Catalaanse regering wil in september een volksraadpleging houden over onafhankelijkheid van Spanje. Bij een soortgelijk referendum in 2014 stemde meer dan 80 procent van de Catalanen voor afscheiding van Spanje.

Ongrondwettelijk

De Spaanse regering hadden dat referendum verboden en als ongrondwettelijk bestempeld. Catalaanse parlementariërs moesten zich voor de rechter verantwoorden. De Catalaanse president Artur Mas  werd veroordeeld voor burgerlijke ongehoorzaamheid en mag de komende twee jaar geen bestuurlijke functie meer vervullen. 

Het verhindert de nieuwe regering van Catalonië niet om een nieuwe poging te wagen. De regio strijdt al tientallen jaren voor onafhankelijkheid van Madrid. Premier Rajoy van Spanje heeft al gezegd dat ook een nieuw referendum illegaal is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl