AFP
NOS NieuwsAangepast

Honderdduizenden de straat op in Barcelona om onafhankelijkheid

In Barcelona hebben honderdduizenden mensen gedemonstreerd voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Door het hele centrum liepen betogers met vlaggen en werden leuzen gescandeerd als 'Independència', Catalaans voor onafhankelijkheid.

Vanuit vier verzamelplekken in de stad werden grote doeken gedragen naar het centrale Plaça de Catalunya. Daar sprak de Catalaanse regiopresident de menigte toe. Hij feliciteerde de betogers met hun deelname aan de demonstratie.

 • AFP
  Een van de vier grote doeken met daarop 'Sí', Catalaans voor ja
 • AFP
  Demonstranten op straat in Barcelona
 • AFP
  Een vrouw met de Catalaanse onafhankelijkheidsvlag op de ene wang en de datum 11 september op de andere
 • AFP
  Naar verwachting komen meer dan 400.000 Catalanen demonstreren
 • AFP
  Demonstranten zwaaien met Catalaanse onafhankelijkheidsvlaggen

Het protest begon om 17.14 uur, een verwijzing naar het jaar 1714. Op 11 september van dat jaar viel Barcelona na een lang beleg in handen van Spaans-Franse troepen tijdens de zogenoemde successieoorlog. De regionale feestdag wordt de laatste jaren aangegrepen voor massaal protest door separatistische partijen en organisaties.

Referendum

Op 1 oktober kunnen inwoners van Catalonië in een referendum stemmen over onafhankelijkheid. Het Spaanse constitutioneel hof heeft het referendum verboden en premier Rajoy noemde het referendum een 'waanidee'. Tegen Puigdemont en andere lokale bestuursleden is een strafproces gestart voor het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum.

Volgens peilingen zijn ongeveer evenveel Catalanen voor de afscheiding als tegen. Wel zou zeker driekwart van de Catalanen willen dat de centrale regering toegeeft aan de roep om een officieel referendum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl