AFP

In Barcelona hebben honderdduizenden mensen gedemonstreerd voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Door het hele centrum liepen betogers met vlaggen en werden leuzen gescandeerd als 'Independència', Catalaans voor onafhankelijkheid.

Vanuit vier verzamelplekken in de stad werden grote doeken gedragen naar het centrale Plaça de Catalunya. Daar sprak de Catalaanse regiopresident de menigte toe. Hij feliciteerde de betogers met hun deelname aan de demonstratie.

Het protest begon om 17.14 uur, een verwijzing naar het jaar 1714. Op 11 september van dat jaar viel Barcelona na een lang beleg in handen van Spaans-Franse troepen tijdens de zogenoemde successieoorlog. De regionale feestdag wordt de laatste jaren aangegrepen voor massaal protest door separatistische partijen en organisaties.

Referendum

Op 1 oktober kunnen inwoners van Catalonië in een referendum stemmen over onafhankelijkheid. Het Spaanse constitutioneel hof heeft het referendum verboden en premier Rajoy noemde het referendum een 'waanidee'. Tegen Puigdemont en andere lokale bestuursleden is een strafproces gestart voor het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum.

Volgens peilingen zijn ongeveer evenveel Catalanen voor de afscheiding als tegen. Wel zou zeker driekwart van de Catalanen willen dat de centrale regering toegeeft aan de roep om een officieel referendum.

STER reclame