Een hond staat naast de Catalaanse vlag op een balkon in Barcelona op de nationale dag van Catalonië
NOS NieuwsAangepast

Honderdduizenden Catalanen verwacht bij 'historisch Diada-protest'

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

Catalanen gaan vanmiddag opnieuw de straat op om onafhankelijkheid van hun regio te eisen. In Barcelona worden honderdduizenden mensen verwacht tijdens de zogenaamde 'Diada'. Volgens de organisatie wordt het protest 'historisch' omdat het referendum van Catalonië snel nadert.

Tijdens de Diada, de nationale feestdag van Catalonië, wordt herdacht dat op 11 september 1714 na een lang beleg Barcelona in handen viel van Spaanse-Franse troepen tijdens de zogenoemde successieoorlog. Na de val van de stad viel Catalonië toe aan het grondgebied van koning Felipe V, die vanuit Madrid een gecentraliseerde staat opzette.

De herdenking van de historische gebeurtenis was afgelopen eeuw tijdens de Spaanse dictatuur onder generaal Franco verboden. Sinds het herstel van de democratie, in 1975, wordt de val van Barcelona weer herdacht. De regionale feestdag wordt met name de laatste jaren aangegrepen voor massaal protest door separatistische partijen en organisaties.

  • EPA
    Rode en gele vlaggen in de straten van Barcelona, op de nationale dag van Catalonië in 2014
  • AFP
    Een jongetje, gekleed in een shirt van Lionel Messi, zit op iemands schouders tijdens de viering van de nationale dag van Catalonië
  • AFP
    Een jongetje loopt over de vlag van Catalonië tijdens de nationale dag in 2015
  • AFP
    Demonstranten in Barcelona tonen de Catalaanse kleuren tijdens de festiviteiten in 2015
  • APF
    Een man neemt vanaf een flat een foto van de mensenmassa in de straten van Barcelona, op de nationale feestdag van Catalonië in 2015
  • AFP
    Ook vorig jaar was er een demonstratie op de nationale dag van Catalonië

Vandaag wordt een 'historisch' protest verwacht, omdat Catalanen al op 1 oktober tijdens een eenzijdig uitgeroepen volksraadpleging kunnen stemmen voor onafhankelijkheid van hun regio. "Dat referendum is voor alle Catalanen. Voor de mensen die een zelfstandig Catalonië willen, net zo goed als voor diegenen die bij Spanje willen blijven", meende regiopresident Carles Puigdemont tijdens een toespraak voorafgaand aan de Diada.

Voorstanders van onafhankelijkheid Catalonië zullen vanmiddag een fluoricerend geel shirt dragen.

Ondeelbaar

Tegen Puigdemont en andere lokale bestuursleden is inmiddels een strafproces gestart voor het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum. Ook verbood het Spaanse constitutioneel hof de stemming. De afgelopen jaren zijn verzoeken voor een volksraadpleging steeds verworpen. Het voornaamste argument tegen een referendum staat volgens 'Madrid' in de grondwet, die spreekt van een ondeelbaar Spanje.

"De situatie is ernstig, maar ik weet wat er van mij wordt verwacht. Ik zal niet toestaan dat onze samenleving kapot wordt gemaakt", ageerde de Spaanse premier Mariano Rajoy rechtstreeks tegen regiopresident Puigdemont. "De Spaanse democratie weet hoe ze zich moet verdedigen. Er komt geen enkele stemming over onafhankelijkheid."

Ramkoers

Volgens peilingen staan in Catalonië voor- en tegenstanders van afscheiding in bijna even grote kampen tegenover elkaar. Wel zou zeker driekwart van de Catalanen willen dat de centrale regering toegeeft aan de roep om een officieel referendum. De ramkoers van 'Madrid' tegenover het eveneens felle onafhankelijkheidsstreven zou de roep om autonomie in het gebied alleen maar versterken, aldus een onderzoek van de krant El País.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl