Demonstranten in Barcelona tonen de Catalaanse kleuren tijdens de festiviteiten in 2015 AFP

Het conflict tussen de Catalaanse leiders en de centrale regering in Madrid over het onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië verhardt. Gisteren viel de Spaanse politie kantoren van het regiobestuur in Barcelona binnen, waarbij twaalf mensen zijn aangehouden. Het Constitutioneel Hof heeft de stemming namelijk verboden.

Gisteravond gingen opnieuw duizenden mensen de straat op. Daarbij was onder meer kritiek te horen op de Europese Commissie, die zich afzijdig houdt van het conflict, terwijl de gebeurtenissen volgens correspondent Rop Zoutberg 'ongekend zijn'. "Sinds het herstel van de democratie in 1975 is nog nooit zoiets gebeurd. Nog nooit heeft Madrid de politie naar een deelstaat gestuurd en gezegd: we gaan jullie kantoren binnen vallen en jullie mensen aanhouden."

Brussel zit erg met de kwestie in de maag, vertelt correspondent Arjan Noorlander in het NOS Radio 1 Journaal. "Zij kunnen geen partij kiezen. Het is immers een Spaans-Catalaanse kwestie, maar tegelijkertijd lopen hier zowel Spaanse als Catalaanse politici rond en zij lobbyen actief bij andere landen."

De Europese Commissie heeft gezegd 'vertrouwen te hebben in het Spaanse democratische proces'. "Maar het is duidelijk dat niemand in Brussel zit te wachten op een nieuw onafhankelijk land", aldus Noorlander.

Catalonië geen EU-lid

Als de afscheiding er daadwerkelijk komt, is Catalonië automatisch geen lid meer van de Europese Unie. "Zij moeten dan eerst opnieuw lid worden, wat wel tien jaar kan duren. Er zijn dan tijdelijk geen handelsrelaties en mogen de Catalanen plotseling niet met de euro betalen. Dat is een ingewikkelde situatie, met veel risico op onderlinge ruzies."

Daarnaast bestaat in Brussel de angst dat dit de onafhankelijkheidswens in bijvoorbeeld Schotland en Vlaanderen aanzwengelt, zeker als blijkt dat lidmaatschap te makkelijk geregeld zal worden.

De EU is dus bang dat het hek van de dam is. "Dadelijk willen de Friezen nog onafhankelijk worden," aldus Noorlander.

STER reclame