AFP

Het Constitutioneel Hof in Spanje verbiedt de bijeenkomst van het Catalaanse parlement waarin lokale leiders hoogstwaarschijnlijk eenzijdig de onafhankelijkheid van Catalonië gaan uitroepen.

De Catalaanse regiopresident Puigdemont zei eerder dat hij het debat, dat voor maandag gepland staat, wil aangrijpen om de afscheiding van Spanje af te kondigen. De Catalaanse socialistische partij stapte daarop naar het hof in Madrid. De partij is fel tegenstander van een onafhankelijk Catalonië.

Gevolgen

Het hof oordeelt nu dat het debat over de onafhankelijkheid ongrondwettig is, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Het hof roept de voorzitter van het Catalaanse parlement op om de vergadering te schrappen. Het hof houdt haar juridisch verantwoordelijk voor wat er maandag in het parlement gebeurt."

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van het verbod, zegt Zoutberg. "Je mag verwachten dat het weinig gevolgen zal hebben. Het referendum over de onafhankelijkheid was ook verboden en dat is ook doorgegaan."

90 procent

Van de Catalanen die zondag naar de stembus gingen, stemde zo'n 90 procent voor onafhankelijkheid. De regering in Madrid had de volksraadpleging verboden.

Als Puigdemont de onafhankelijkheid uitroept, wordt hij gearresteerd, zeggen de autoriteiten in Madrid.

"Vertrek banken"

Vanwege de onrust overwegen grote Spaanse banken om hun hoofdkantoor te verplaatsen van Catalonië naar andere delen van Spanje. De Caixabank - de derde bank van Spanje - heeft nog hierover nog geen knoop doorgehakt, maar zegt dat "de besluiten zullen worden genomen die nodig zijn om de belangen te beschermen van klanten, aandeelhouders en werknemers".

Een van de grootste banken van Catalonië, Banca Sabadell, heeft al besloten om te vertrekken, melden Spaanse media. Het hoofdkantoor zou in Alicante komen. De bank heeft het nieuws nog niet bevestigd. Na de berichten steeg het aandeel van Banca Sabadell met meer dan 6 procent.

STER reclame