EPA

Catalonië zal zich nog deze week of uiterlijk begin volgende week onafhankelijk verklaren. Dat zegt de Catalaanse regio-president Carles Puigdemont in gesprek met de BBC.

Puigdemont deed zijn uitspraken kort voordat de Spaanse koning Felipe gisteravond in een ongebruikelijke toespraak fel uithaalde naar de Catalaanse regering voor het doorzetten van het referendum. Felipe verweet de Catalanen een "ontoelaatbaar gebrek aan loyaliteit" en de rechtsstaat is volgens de koning zwaar beschadigd.

Puigdemont herhaalt met zijn uitspraken zijn eerdere standpunt. Gevraagd wat hij doet als de Spaanse regering ingrijpt en de Catalaanse regering opzij zet antwoordde Puigdemont: "Dat zou een fout zijn die alles zal veranderen."

Er hangt een bijna revolutionaire sfeer in de lucht.

Correspondent Rop Zoutberg vanuit Barcelona

Puigdemont zei verder tegen de BBC dat er momenteel geen overleg is tussen hem en Madrid.

Gisteren demonstreerden in Catalonië honderdduizenden mensen tegen het harde politieoptreden op de dag van het referendum, afgelopen zondag. Er was een dag van algehele staking afgekondigd.

"De sfeer was heel erg geladen", zegt correspondent Rop Zoutberg, die erbij was. "Er hangt een bijna revolutionaire sfeer in de lucht. Mensen hebben het gevoel dat er nu snel een verandering aankomt. De geest is hier goed uit de fles."

STER reclame