Koning Felipe: ontoelaatbare ontrouw tegenover de staat

Onverantwoord en ongrondwettelijk, zo noemt de Spaanse koning Felipe het Catalaanse referendum voor onafhankelijkheid, dat voor grote onrust heeft gezorgd in zijn land. In een televisietoespraak hekelde Felipe de schending van de grondwet, de rechtsstaat en de soevereiniteit van Spanje. Hij vroeg de "legitieme" Spaanse overheid orde en rust terug te brengen.

Felipe noemt het referendum "een extreem moeilijk moment voor de democratie" van Spanje. "De Catalaanse regering heeft de regels van de rechtsstaat geschonden", zei de Spaanse vorst. "Ze heeft de Catalaanse maatschappij gespleten en brengt met het referendum de economische stabiliteit van Catalonië en Spanje in gevaar."

Ook verweet hij het Catalaanse bestuur een "ontoelaatbaar gebrek aan loyaliteit". Niet eerder sprak de koning zich publiekelijk uit over het referendum.

Tijdens de toespraak stonden de straten van Barcelona nog vol Catalanen die demonstreerden tegen het hardhandige politieoptreden van de Spaanse overheid van afgelopen zondag. Volgens koning Felipe zijn er onder de Catalanen ook veel mensen die zich zorgen maken over de situatie in hun regio. "Zij hebben steun van alle Spanjaarden."

Met zijn toespraak hoopt Felipe verder een boodschap te brengen van "rust, hoop en vertrouwen". "We komen hier uit. We zijn één land. Een trots land, gebouwd op sterke fundamenten."

Bijzondere toespraak

Het is de eerste keer dat koning Felipe het volk op deze manier toespreekt. Zijn vader Carlos deed het tijdens zijn koningschap vier keer: na de staatsgreep in 1981, na de dood van een premier, na de aanslagen in 2004 en om te vertellen dat hij afstand deed van de troon.

De Catalaanse regiopresident Puigdemont heeft vanavond herhaald dat Catalonië binnen enkele dagen de onafhankelijkheid uitroept.

STER reclame