Middendorp geflankeerd door zijn ondercommandanten
NOS NieuwsAangepast

Hoogste militair ook weg: ik trek mij het harde Mali-rapport aan

"Het doet mij vreselijk pijn om op deze manier te moeten vertrekken." Naast minister Hennis stapt ook Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op vanwege het onderzoeksrapport over het mortierongeluk in Mali.

Geflankeerd door zijn acht ondercommandanten gaf hij vanavond een toelichting het besluit dat Hennis kort daarvoor in de Tweede Kamer had bekendgemaakt. "Ik voel mij heel verantwoordelijk. En ik trek mij het harde oordeel van de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan, dat wij het belang van missies boven veiligheid van het personeel zouden stellen."

Volgens de OVV voldeed de veiligheid van de mortiergranaten en de gezondheidszorg in Mali niet. "Al met al moet ik concluderen dat er een noodlottige en onveilige situatie is ontstaan tijdens een missie onder mijn verantwoordelijkheid."

De grens van wat de krijgsmacht kan is bereikt.

Tom Middendorp

Bij het ongeluk ruim een jaar geleden tijdens een oefening kwamen twee militairen om het leven. "De pijn die ik voel, staat in schril contrast met de pijn van de familie van Kevin en Henry. Ik blijf in gedachten bij hen", zei Middendorp daarover.

Aan het eind van zijn verklaring ging Middendorp nog in op de bezuinigingen bij defensie. "Het is een krijgsmacht die er na 25 jaar van continue bezuinigingen niet goed voorstaat. De grens van wat de krijgsmacht kan, is bereikt. We moeten repareren wat kapot is en versterken wat niet goed is."

Middendorp en Hennis in het Tweede Kamer-gebouw

Voor minister Hennis had hij mooie woorden over. "Ik heb haar ervaren als een strijder en als een minister die niet de andere kant op kijkt als er wat aan de hand is." Middendorp sloot zijn verklaring af met een boodschap voor alle Nederlandse militairen: "mannen en vrouwen het ga jullie goed".

Middendorp is ruim vijf jaar Commandant der Strijdkrachten geweest. Hij volgde in de zomer van 2012 landmachtcollega Peter van Uhm op als hoogste militair.

Middendorp kwam in 1979, op zijn negentiende, bij de landmacht. Hij was hij onder meer commandant van een pantsergeniepeloton. Vijftien jaar na zijn indiensttreding kwam Middendorp bij de landmachtstaf, de leiding van het krijgsmachtonderdeel.

Hennis en Middendorp in Afghanistan

In 2006 werd Middendorp uitgezonden naar Afghanistan als politiek adviseur. Drie jaar later ging hij weer naar het land, ditmaal als bevelhebber van de Nederlandse missie in de provincie Uruzgan.

Middendorp neemt nu de verantwoordelijkheid, maar praktisch heeft zijn besluit geen grote gevolgen. Hij zou donderdag namelijk toch al het commando overdragen aan de nieuwe Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Rob Bauer. Vanwege het vervroegde vertrek van Middendorp gaat de ceremoniële overdracht niet door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl