NOS NieuwsAangepast

Hennis treedt af om dodelijk ongeval Mali

Hennis stapt op als minister van Defensie

Minister Hennis van Defensie heeft in de Tweede Kamer haar aftreden bekendgemaakt. Nadat ze de zware kritiek uit de Tweede Kamer op haar functioneren had gehoord, zei ze dat ze knullig heeft gehandeld na de publicatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

"Ik stap op als minister", zei ze aan het einde van een debat met de Tweede Kamer. "Ik heb met hart en ziel voor Defensie gewerkt, maar het stopt hier vandaag."

Ook de Commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp, vertrekt naar aanleiding van de conclusies van de OVV.

Premier Rutte prees Hennis en Middendorp na afloop van het debat. Over Hennis zei hij: "Ik heb de afgelopen kabinetsperiode bijzonder goed met haar kunnen samenwerken. Toen wij samen op pad waren in missiegebieden heb ik met eigen ogen gezien, met hoeveel passie en betrokkenheid zij werkte voor de mannen en vrouwen van de Nederlandse krijgsmacht".

Hennis zei na afloop van het Kamerdebat dat ze vorige week donderdag al wist dat dit haar laatste debat zou zijn. "Helaas heb ik door mijn eigen uitspraken veel te veel aandacht getrokken, alsof het gaat om mijn positie. Ik heb ook al eerder gezegd: daar waar militairen omkomen en zwaargewonden vallen, kan er geen sprake zijn van interesse in mijn positie. Dan gaat het alleen maar om recht doen aan leed dat er is."

Gitzwart

Eerder vanavond zei Hennis: "Ik heb raar gereageerd. Maar ik ben ook maar een mens". Hennis zei dat alle naasten en andere betrokkenen van de omgekomen militairen opnieuw gitzwarte dagen beleven na het uitkomen van het rapport. "Het is een drama en het vreet ook aan mij."

Hennis erkende dat er fouten zijn gemaakt bij de aanschaf, opslag en het gebruik van de aangeschafte mortiergranaten.

Ze benadrukte dat Defensie een onderzoek is begonnen naar de procedure rond de munitie van de Nederlandse militairen in Mali, toen het conceptonderzoek van de OVV deze zomer verscheen.

Niet tevreden

De Tweede Kamer wilde weten waarom Hennis pas vrijdag een "operationele pauze" inlaste en niet al deze zomer toen haar ministerie het conceptrapport van de OVV ontving.

De antwoorden van de minister stelden de partijen duidelijk niet tevreden.

De conclusies van het onderzoek van de OVV liegen er niet om: het fatale ongeluk, waarbij in Mali twee militairen om het leven kwamen en een gewond raakte, was het gevolg van ernstige tekortkomingen bij Defensie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl