Militairen dragen de kisten met daarin de lichamen van de omgekomen militairen Hoving en Roggeveld.
NOS NieuwsAangepast

OVV: hele defensietop verantwoordelijk voor Mali

De "totale ambtelijke en politieke top" van het ministerie van Defensie draagt verantwoordelijkheid voor het mortierongeval dat het leven kostte aan twee Nederlandse militairen in Mali. Dat heeft vicevoorzitter Muller van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gezegd.

De Tweede Kamer sprak vandaag met leden van de OVV over het rapport dat vorige week uitkwam. De OVV concludeerde daarin dat defensie ernstig tekort is geschoten. De gebruikte granaten waren ondeugdelijk en hadden nooit gebruikt mogen worden. Minister Hennis moet zich morgen in de Kamer verantwoorden. Haar positie is in het geding.

Grote verantwoordelijkheid bij leiding

De leden van de onderzoeksraad vertelden de Kamer dat de zogeheten 'can do-mentaliteit' bij de krijgsmacht risico's met zich meebrengt. Militairen zullen niet gauw nee zeggen. Volgens voorzitter Joustra van de OVV legt dat een grote verantwoordelijkheid bij de leiding. Die moet de randvoorwaarden in de gaten houden.

Maar Defensie leert maar moeilijk van eerder gemaakte fouten, vindt de onderzoeksraad. Joustra: "Het is een rode draad in onze onderzoeken. We komen vaak een houding tegen van 'we zullen het nog een keer uitleggen', in plaats van 'wat kunnen we beter doen?'.

In het rapport zegt de OVV dat de voortgang van de militaire missie in Mali belangrijker was geworden dan de veiligheid van de militairen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl