De politie sleurt een voorstander weg bij de ingang van een stembureau
NOS NieuwsAangepast

Politie en voorstanders referendum slaags in Catalonië

In Catalonië zijn er confrontaties tussen voorstanders van het referendum over afscheiding van Spanje en de nationale politie. Volgens de Catalaanse hulpdiensten zijn daarbij 38 gewonden gevallen. De meesten zijn lichtgewond. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat 11 politiemensen gewond zijn geraakt. Of zij ook bij de telling van de hulpdiensten horen, is niet duidelijk.

De politie probeert het illegale referendum tegen te houden door stembureaus te sluiten en stembussen en -biljetten in beslag te nemen. De voorstanders blokkeren de ingangen van stembureaus en houden de politie tegen.

Rubberkogels

In Barcelona heeft de politie met rubberkogels geschoten op een menigte. De betogers probeerden politieauto's tegen te houden, nadat die stembussen in beslag hadden genomen.

Ook op andere plekken heeft de politie geweld gebruikt tegen burgers. Op videobeelden is te zien hoe de oproerpolitie in Girona inslaat op voorstanders van het referendum.

De burgemeester van Barcelona heeft de Spaanse regering opgeroepen om het politieoptreden te staken. Ze noemt premier Rajoy een laffe premier die haar stad heeft overspoeld met politie.

"De politieacties tegen vreedzame burgers moeten ophouden", schrijft ze op Twitter. "Vandaag moet iedereen in Catalonië en in Spanje vragen om het ontslag van premier Rajoy."

Ook premier Puigdemont van Catalonië heeft geen goed woord over voor het politie-optreden. Hij zegt dat Spanje zich moet schamen. Het geweld is volgens hem niet te rechtvaardigen.

Enric Millo, de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië, zegt dat de veiligheidstroepen slechts een gerechtelijk besluit uitvoeren en dat professioneel doen. Hij bedankt de nationale politie en Guardia Civil voor hun pogingen om "alle Catalanen te beschermen en hun rechten te garanderen".

 • AFP
  De politie breekt de deur van een stembureau open in Sarria de Ter
 • AFP
  De politie ontruimd stembureau's
 • AFP
 • AFP
  Voorstanders van het referendum steken hun handen in de lucht en roepen: "We zijn mensen van vrede"
 • Reuters
 • AFP
  Vrouwen houden een stembiljet omhoog bij een stembureau in Sant Julia de Ramis
 • AFP
  Een man brengt zijn stem uit in Barcelona

De Spaanse regering is fel tegen het referendum en heeft veel maatregelen genomen om het te dwarsbomen. Duizenden agenten zijn naar Catalonië gestuurd om in te grijpen. De afgelopen dagen werden er al stembureaus gesloten en stembiljetten in beslag genomen. Vanochtend werd de website die wordt gebruikt door de kiescommissie geblokkeerd door de Spaanse autoriteiten.

Toch kan er nog steeds gestemd worden. Niet op elk stembureau is politie aanwezig en de organisatie van het referendum heeft een alternatieve site gelanceerd waarop de kieslijsten beschikbaar zijn gemaakt voor de stembureauleden.

De Catalaanse regering zegt dat er in bijna driekwart van de 6000 stembureaus wel gestemd kan worden. Een woordvoerder van de regering roept de Catalanen op om kalm te blijven, maar wel hun stemrecht op een "beschaafde en vreedzame manier" te verdedigen.

"De wereld kent het geweld van de Spaanse regering", zei de woordvoerder. Volgens hem roept het ingrijpen van de politie herinneringen op aan de dictatuur van Franco.

Stembiljet printen

De Catalaanse regering zegt dat kiezers hun stem mogen uitbrengen bij een ander stembureau als hun eigen stembureau is gesloten. Mochten er geen stembiljetten beschikbaar zijn, kunnen mensen volgens de Catalaanse regering ook stembiljetten thuis uitprinten en die meenemen.

Een van de stemmers die naar een ander stembureau toe moesten, was de Catalaanse premier Puigdemont. Hij wilde om vanochtend zijn stem uitbrengen in een sporthal in Girona, maar de politie had de hal omsingeld. Hij week daarom uit naar een ander stembureau in een dorp in de buurt.

Het referendum is door het Spaanse Constitutionele Hof verboden. Gisteravond werd in Barcelona, Madrid en andere Spaanse steden gedemonstreerd voor het behoud van de eenheid van Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl