AFP

De Spaanse centrale overheid zet alles op alles om het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië onmogelijk te maken. Het Catalaanse bestuur wil morgen een referendum houden over onafhankelijkheid, ondanks een verbod van de Spaanse rechter.

Bij een inval in het Catalaanse telecommunicatiecentrum heeft de politie naar eigen zeggen de technologie om elektronisch te stemmen onklaar gemaakt. Volgens de landelijke autoriteiten is het daarmee "absoluut onmogelijk" geworden om een referendum te houden.

Alle software die de stembureaus met elkaar verbindt, waarmee de stemresultaten worden berekend en waarmee online gestemd kan worden, zou buiten gebruik gesteld zijn.

Boete van 300.000 euro

Daarnaast is de politie bezig om alle stemlocaties te sluiten. Bij 1300 van de ruim 2300 locaties is dat al gelukt, zeggen de Spaanse autoriteiten. Het Catalaanse regiobestuur spreekt dat overigens tegen.

163 scholen die ook moeten dienen als stemlocatie worden bezet gehouden door voorstanders van het referendum. Zij moeten van de politie uiterlijk morgenochtend om 06.00 uur weg zijn, anders kunnen ze een boete tot 300.000 euro krijgen.

Geldigheid

De centrale overheid probeert al weken om het referendum tegen te houden. Eerder nam de politie bij een inval bij het regiokantoor al miljoenen papieren stembiljetten in beslag.

Volgens correspondent Rop Zoutberg hoeft dat geen probleem te zijn: "De kopieermachines doen het nog." Daarnaast is er geen eis gesteld aan het minimumaantal stemmen om het referendum geldig te verklaren, zegt Zoutberg. "Dus in feite is één persoon genoeg voor een geldige uitslag."

In totaal mogen 5,3 miljoen Catalanen morgen naar de stembus. De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging ANC hoopt dat ongeveer een miljoen mensen hun stem uitbrengen.

STER reclame