Aan de vooravond van het referendum in Catalonië loopt de spanning op tussen de Spaanse regering en de Catalanen die strijden voor onafhankelijkheid. De regering zegt de meeste openbare gebouwen die een stembureau zouden zijn, te hebben gesloten.

Er worden nog enkele beoogde stembureaus bezet gehouden door voorstanders van het referendum. Dat zijn met name scholen. Overdag waren daar ook kinderen aanwezig, maar uit vrees voor een confrontatie met de politie besloten veel ouders hen naar huis te halen. Uiterlijk om 06.00 uur moet iedereen zijn vertrokken, heeft de politie aangekondigd.

Verslaggever Eva Wiessing ging de straat op in Barcelona en zag rond een uur of tien een bijzonder protest: met potten, pannen, sleutels en flesjes...

Eva Wiessing in de straten van Barcelona

Elders in de stad was vanavond ook een demonstratie tégen het referendum. Duizenden mensen waren daarbij op de been. De tegenstanders vulden het stadhuisplein in het centrum, waar ook gebouwen van het regionale Catalaanse parlement staan. Ze zwaaiden met de Spaanse vlag en riepen leuzen tegen het referendum en tegen onafhankelijkheid van Catalonië.

Grote demonstratie in Barcelona tégen het referendum

Ook in Madrid werd vandaag gedemonstreerd tegen afscheiding van de noordoostelijke regio Catalonië. Betogers riepen "Leve Spanje!" en scandeerden "Ik ben Spaans". Volgens een telling van de regering deden er ongeveer 10.000 mensen mee aan de betoging in Madrid.

Soortgelijke demonstraties waren er vandaag in Valencia, Sevilla en enkele andere steden.

Yoghurt

In Madrid demonstreerden overigens ook voorstanders van het referendum. Op die betoging, uit solidariteit met het Catalaanse volk, kwamen zo'n 70 mensen af. Zij kregen vanaf balkons in de buurt toegebeten dat ze maar in Catalonië moesten gaan demonstreren, en werden bekogeld met aardappelen, conservenblikken en yoghurt.

Het referendum van morgen is verboden door een Spaanse rechter, maar de Catalaanse regering is niet van plan het af te blazen. De Spaanse autoriteiten doen alles om het referendum te dwarsbomen.

Het is onderdeel van de psychologische oorlogsvoering door Madrid.

Catalanen

De Spaanse autoriteiten zeggen dus dat ze de meeste scholen en andere gebouwen die zouden dienen als stembureau hebben afgegrendeld, maar het regionale bestuur ontkent dat. Het is onderdeel van de psychologische oorlogsvoering door Madrid, zeggen de Catalanen.

De politie heeft het Catalaanse communicatiecentrum bezet, zodat de stemmen niet verwerkt kunnen worden. Duizenden agenten staan klaar om in te grijpen.

Maar de Catalanen zijn strijdbaar, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Het gaat veel mensen niet eens meer om onafhankelijkheid, maar om het recht om te stemmen, dat volgens hen wordt geblokkeerd vanuit Madrid."

Hoe het morgen afloopt, is niet te voorspellen. "Er zitten op dit moment wel tien lonten in het kruitvat; er hoeft er maar een af te gaan en dan is de chaos compleet", aldus Zoutberg.

STER reclame