De landelijke politie-eenheid Guardia Civil heeft bij tientallen invallen in Barcelona zo'n tien miljoen stembiljetten en 1,5 miljoen pamfletten in beslag genomen, net als honderd stembussen die in een loods klaarstonden voor het referendum over onafhankelijkheid. Dat moet zondag worden gehouden. De Spaanse regering heeft de volksraadpleging verboden en zet alles op alles om te zorgen dat het referendum niet doorgaat.

De regering spreekt van "illegale verkiezingen" en heeft 10.000 extra politieagenten naar de regio gestuurd om de orde te bewaren.

Vanmiddag zijn in het centrum van Barcelona duizenden studenten de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering in Madrid.

Maria demonstreert in Barcelona: dit zijn mijn eerste verkiezingen

De demonstratie is georganiseerd door de grootste studentenverenigingen in Catalonië. De betogers dragen Catalaanse onafhankelijkheidsvlaggen en spandoeken waarop staat 'wij willen stemmen'. "Deze betoging gaat niet meer over onafhankelijkheid", zegt een studente tegen persbureau AP. "We komen nu op voor onze basisrechten."

Ook FC Barcelona-speler Gerard Piqué liep mee in de demonstratie. Op Twitter riep hij de betogers op zich koest te houden. "Laten we ons vreedzaam uiten, van vandaag tot en met zondag. We geven hen geen excuus. Dat is wat ze willen", schreeft hij, verwijzend naar de autoriteiten in Madrid. Voetbalclub Barcelona maakte vorige week bekend het streven naar Catalaanse onafhankelijkheid te steunen.

Maar de Catalaanse overheid is niet van plan om naar aanleiding van het verbod uit Madrid een streep te halen door de volksraadpleging. De minister van Binnenlandse Zaken van Catalonië zei dat de regionale autoriteiten streven naar een vreedzaam referendum. Wel wees hij erop dat de Catalaanse politie bevelen opvolgt van de Catalaanse autoriteiten, en niet van de centrale overheid in Madrid.

Sleutels

Naast de studenten lieten ook de Catalaanse schooldirecteuren van zich horen. Uit de hele regio kwamen ze vandaag naar Barcelona om het referendum te steunen. De directeuren hebben de beweging 'Open de scholen' opgezet. Symbolisch overhandigden ze de sleutels van hun schoolgebouwen aan de premier van Catalonië.

'Zal uw school open zijn? De regering zal onze school openen'

STER reclame