Het publiek bij FC Barcelona-Eibar is duidelijk: vóór onafhankelijkheid van Catalonië EPA

FC Barcelona heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken, maar de club uit Catalonië heeft zijn standpunt nu ook officieel kenbaar gemaakt op de eigen website: Barça steunt het Catalaans streven naar onafhankelijkheid.

Daarmee reageert de vermaarde voetbalclub uit de hoofdstad van Catalonië op de gebeurtenissen van woensdag, toen de Spaanse politie invallen deed in kantoren van het Catalaanse regiobestuur in de stad. Na die actie gingen duizenden mensen de straat op in Barcelona om te demonstreren voor de zo felbegeerde onafhankelijkheid van Catalonië. De club sluit zich ondubbelzinnig aan bij die wens.

Het statement van FC Barcelona op de clubsite NOS

In het statement benadrukt FC Barcelona allereerst zich in te zetten voor democratie, vrijheid van meningsuiting en zelfbeschikking en veroordeelt de club elke actie die deze rechten schendt. De korte tekst eindigt vervolgens met: "Barcelona zal doorgaan met het steunen van de meerderheid in Catalonië en zal dat doen op een beschaafde, vreedzame en voorbeeldige wijze."

Het is overigens de vraag wat er met de club, een grootmacht in het internationale voetbal, zal gebeuren mocht Catalonië inderdaad onafhankelijk worden. De voorzitter van de Spaanse profliga, Javier Tebas, heeft zich daar in een eerder stadium reeds over uitgelaten: FC Barcelona zal in dat geval onmiddellijk uit de Primera División worden gezet, was zijn duidelijke boodschap.

STER reclame