AFP
NOS NieuwsAangepast

Madrid laat zijn tanden zien: regiobestuurders Catalonië opgepakt

De Spaanse politie heeft in opdracht van de regering invallen gedaan in negen kantoren van het Catalaanse regiobestuur in Barcelona. Onder meer op het ministerie van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en het presidentiële kantoor doet de Guardia Civil huiszoekingen. Twaalf mensen zijn aangehouden.

Er wordt gezocht naar documenten die erop wijzen dat er geld van het regiobestuur is gebruikt voor het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum.

Op 1 oktober willen de Catalanen stemmen over onafhankelijkheid voor de noordoostelijke regio. Het Constitutioneel Hof heeft de stemming verboden.

Sinds de dood van Franco is dit niet meer gebeurd. Madrid laat zijn tanden zien.

Correspondent Rop Zoutberg

Onder de aangehouden functionarissen is ook Josep Maria Jové, de tweede man van het Catalaanse ministerie van Economische zaken. Ook heeft Spanje praktisch alle financiële zaken van Catalonië overgenomen.

Leden van de Catalaanse regering spreken van een totalitaire houding van Spanje. Ze roepen de bevolking op om naar de stembus te gaan voor het referendum "om de democratie te verdedigen".

Franco

De Spaanse premier Rajoy zegt dat de wet moet worden eerbiedigd en het referendum niet mag doorgaan. "We gaan door tot het eind", zegt hij. Eerder botste hij al met zo'n 700 Catalaanse burgemeesters die het referendum weigerden af te blazen.

"Ongekend", zegt correspondent Rop Zoutberg over de invallen en arrestaties. "Sinds de dood van Franco is dit niet meer gebeurd. Madrid laat zijn tanden zien." Volgens Zoutberg zijn vooral de separatisten geholpen door het harde ingrijpen van de Spaanse politie, die hiermee kwaad bloed zet onder de Catalanen.

Jordi Sánchez, de voorzitter van de Catalaanse Nationale Assemblee roept op tot een vreedzaam protest. "Het moment is daar. We moeten onze instituties verdedigen." Voor de ministeries waar de huiszoekingen gaande zijn, verzamelen zich demonstranten. Ook op de Ramblas demonstreren tientallen mensen.

  • Reuters
    Demonstranten zwaaien de Catalaanse onafhankelijkheidsvlag bij het ministerie van Economische Zaken
  • AFP
    Demonstranten zwaaien de Catalaanse vlag bij het ministerie van Economische Zaken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl