ANP

De goed draaiende economie vertaalt zich nu eindelijk ook naar de huishoudboekjes: Nederlanders hebben minder geldzorgen dan een paar jaar geleden en één op de drie denkt dat zijn of haar financiële situatie volgend jaar verder zal verbeteren.

Meer dan de helft van de Nederlanders (57 procent) vindt zijn financiële situatie goed tot zeer goed. "Het is inderdaad merkbaar dat het beter gaat met de economie", zegt Olaf Simonse van Wijzer in geldzaken.

Ook worden rekeningen sneller betaald dan in 2015. Driekwart van de ondervraagden zegt dat ze het afgelopen jaar geen betalingsherinnering hebben gehad. "Daar mogen we tevreden over zijn", zegt Simonse.

Wereldtop

Dat is niet het enige goede economische nieuws. De Nederlandse economie draait nog steeds mee in de wereldtop. In de ranglijst van het World Economic Forum staat ons land op plaats vier, net als vorig jaar. De top 3 bestaat nog steeds uit Zwitserland, de Verenigde Staten en Singapore.

De onderzoekers roemen het Nederlandse onderwijssysteem en de grote bereidheid van bedrijven en individuen om met nieuwe technieken om te gaan.

Boeren krijgen 400.000 zonnepanelen

Boeren in Nederland wekken steeds vaker en meer elektriciteit op. Zuivelcoöperatie FrieslandCampina en energiebedrijf GroenLeven zijn een project begonnen waarbij op 310 boerendaken 416.000 zonnepanelen worden gelegd. Die hebben samen een grootte van zo'n 100 voetbalvelden, genoeg om een kleine stad met 33.000 inwoners van stroom te voorzien.

De melkveehouders hoeven hier zelf niets voor te doen. Ze verhuren hun dak aan het energiebedrijf en hun eigen coöperatie neemt de stroom af om de melkfabrieken te laten draaien. Nu al is de agrarische sector betrokken bij bijna de helft van alle groene energieprojecten in Nederland.

Volgens hoogleraar Gerard de Leede van de Universiteit Tilburg kan dat aandeel de komende jaren nog fors groeien. "Zonne-energie van boerendaken heeft de potentie om groter te worden dan wind op zee."

De aanvoerder van het Syrische BFC 3 schudt de hand van de opponent uit Hoogland NOS

Syrische statushouders verruilen trapveldje voor BFC-veld

Afgelopen zondag speelde BFC 3, een voetbalteam uit Bussum dat geheel bestaat uit Syrische statushouders die hun vaderland zijn ontvlucht en in Nederland asiel hebben gekregen zijn eerste competitiewedstrijd.

Ali Abdulwahab zocht met een aantal voetbalminnende landgenoten uit Bussum en Naarden regelmatig een trapveldje op om zes-tegen-zes-partijtjes te spelen. Dat was sociaal werker Lennert Bont niet ontgaan. "We hebben ze kunnen helpen door ze aan de voetbalclub te verbinden en nu kunnen ze op deze manier integreren in de samenleving", vertelde hij.

De bewondering bij de tegenstander was groot. "We hebben zo veel respect voor die mannen", zei Hoogland-aanvoerder Dave van Driel. "Wat die jongens meemaken beseffen we niet altijd. Mooi dat we hier onderdeel van mogen uitmaken. Winnen of verliezen maakt dan niet zo heel veel uit."

Syrische voetballers van trapveldje naar reserve zesde klasse

En goed sportnieuws afgelopen week: de Nederlandse volleybalsters hebben op het EK in Bakoe de halve finales bereikt. Italië werd overtuigend in drie sets opzij gezet. Vanmiddag om 16.00 uur is in de halve eindstrijd Azerbeidzjan de tegenstander en dat is rechtstreeks te volgen op NPO 1 en nos.nl.

Ook werd er een nieuw boek voor vluchtelingenkinderen gepresenteerd. Als moeder van twee kinderen van 11 en 5 stelde Myrna Floor zich voor hoe het voor vluchtelingkinderen is als ze net in Nederland aankomen. Floor wilde kinderen van vluchtelingen een welkomstgevoel geven en maakte in samenwerking met Nederlandse kinderen het boek Welkom in Nederland. Op basisschool De Amstel in Amsterdam-Zuidoost werden donderdag de eerste exemplaren van het boek uitgereikt.

Schilderij terecht

In de kunstwereld was er ook goed nieuws: bij opnames van een BBC-kunstprogramma werd een verloren gewaand schilderij van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens (1577-1640) ontdekt. Een portret van George Villiers, de eerste hertog van Buckingham, dat omstreeks 1625 is gemaakt. Omdat er een dikke laag vuil en stof op zat en de achtergrond later was overschilderd, dachten kenners dat het een kopie moest zijn.

De vaas, echt of nep? AFP

En een vaas bleek 10.000 keer meer waard te zijn dan de prijs die in de catalogus stond. De vaas werd voor 4,3 miljoen euro op een veiling in Zwitserland verkocht: veel meer dan de geschatte 400 tot 700 euro.

Volgens de taxateur is de vaas van 60 centimeter met drie draken een 20ste-eeuwse kopie. Er is volgens het veilinghuis geen bewijs dat een keurmerk uit de 18e-eeuwse Qianlong-periode echt is. Daar waren de bieders het niet mee eens.

Terrassen aan de Oudegracht in Utrecht ANP

Gelukkig konden we afgelopen week nog op een terrasje zitten. Het was woensdag zelfs de honderdste warme dag van 2017.

2017 wordt dus waarschijnlijk een bovengemiddeld warm jaar. Met nu al honderd warme dagen staat dit jaar op de negende plaats qua warme dagen sinds 1901. Vorig jaar kwamen we op 108 dagen uit. Het record is voor 2003 toen er 116 warme dagen waren.

Viola geeft nog meer kleur aan de donkere huid

Heb je een blanke huid, dan kun je bij vrijwel alle make-up merken de juiste foundation kopen. Heb je een donkere huid, dan heb je vaak maar keuze uit vier tot acht verschillende tinten.

Dat is het probleem waar Viola Sarkodee al jaren tegenaan loopt. In oktober opent zij haar eigen school om kennis over make-up voor alle huidskleuren te delen. Volgens

Viola hebben vrouwen met een hele donkere huid een rode ondertoon. Het is volgens haar dan ook belangrijk om make-up te gebruiken die hierbij past.

Make-upschool voor donkere vrouwen

STER reclame