Dit boek moet vluchtelingkinderen wegwijs maken in Nederland

Als moeder van twee kinderen van 11 en 5 stelde Myrna Floor zich voor hoe het voor vluchtelingkinderen is als ze net in Nederland aankomen. Floor wilde kinderen van vluchtelingen een welkomstgevoel geven en maakte in samenwerking met Nederlandse kinderen het boek Welkom in Nederland. Op basisschool MKC de Amstel in Amsterdam-Zuidoost zijn vandaag de eerste exemplaren van het boek uitgereikt.

Om het boek te maken is er een speciaal lesprogramma geschreven voor kinderen in groep 7 en 8. Tijdens de lessen leerden de kinderen over vluchtelingen. Maar ze moesten ook schrijven wat ze de vluchtelingkinderen wilden vertellen. "Ik dacht: wie kun je beter iets over Nederland vertellen dan leeftijdsgenootjes", zei Floor in het NOS Radio 1 Journaal.

Mugtaba uit Afghanistan gebruikte het boek vanochtend in de klas

In Welkom in Nederland wordt in drie talen (Nederland, Engels en Arabisch) verteld over typische Nederlandse dingen zoals Sinterklaas. Maar ook over Nederlands eten, het koningshuis, het geloof en de gezinssamenstelling.

Twee mannetjes

"Je ziet bijvoorbeeld een heel mooie tekening van een mannetje en een vrouwtje met een hart ertussen", zegt Floor. "Maar ook twee mannetjes en twee vrouwtjes met een hart ertussen. In de tekst staat dan uitgelegd dat je soms alleen met je moeder kan wonen of een samengesteld gezin. Dat zijn dingen die in de culturen van vluchtelingkinderen niet echt voorkomen."

Kinderen van drie scholen hielpen mee bij het maken van het boek. Ze maakten verhalen en tekeningen. Dankzij een crowdfundingsactie en een donatie van Stichting Kinderpostzegel is de eerste oplage van 2000 stuks een feit.

Het boekje is voor alle leeftijden en wordt vooral uitgedeeld op azc-scholen en basisscholen die taalklassen voor vluchtelingen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl