NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: het gaat stukken beter met ozonlaag en allemaal goede acties

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Het gat in de ozonlaag boven Antartica

Het gaat stukken beter met de ozonlaag, zegt het KNMI. De verwachting is dat de laag in de atmosfeer rond 2050 grotendeels is hersteld.

Eind vorige eeuw was het nog een heel ander verhaal. In de jaren 70 werd duidelijk dat gassen uit koelkasten en airco's de ozonlaag dunner maakten. Tien jaar later werd boven de Zuidpool een gat in de ozonlaag ontdekt. Een dunnere ozonlaag betekent dat meer schadelijke uv-straling de aarde bereikt. En die straling kan huidkanker veroorzaken.

Maar de internationale gemeenschap kwam met een oplossing en dat heeft nu dus effect.

Donderdag was het de Internationale Dag van de Vrede. Dertien initiatieven ontvingen vredesduiven van goededoelenorganisatie Pax.

De ontvangers van de vredesduiven

De duiven-ontvangers startten uiteenlopende projecten, van het helpen van vluchtelingen, het actievoeren tegen kernwapens tot het maken van T-shirts om mensen over maatschappelijke onderwerpen na te laten denken. Woordvoerder Helma Maas: "Ik hoor vaak 'goed nieuws is geen nieuws'. Daar schrik ik van. Ik vind het heel goed dat er over problemen wordt geschreven, maar waarom niet ook over oplossingen?"

Volgend jaar worden ze weer uitgereikt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Een aantal Brabantse gemeenten gaat opkomen voor vogels en vleermuizen. Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg hebben met onder meer de Vogelbescherming afgesproken om het aantal nestplaatsen te vergroten.

De gemeenten zijn van plan om bij renovatieprojecten en nieuwbouw zogenoemde 'neststenen' te installeren, waarin de dieren hun nest kunnen bouwen.

In Noorwegen is een boer een ludieke actie gestart om geld op te halen voor het goede doel. Anders Grande vraagt om bh's en doneert voor elke bh geld aan een goed doel tegen borstkanker.

Inmiddels heeft hij al 700 bh's gekregen en hangt zijn hek zo vol met bustehouders dat hij het hek heeft moeten verlengen.

"Ik heb jonge vrouwen gekend die zijn gestorven door borstkanker en vrouwen die hun borsten moesten laten amputeren. Daarom is het een zaak waar ik veel om geef", vertelde Grande.

Boer, bh's en borstkanker

De lonen moeten worden verhoogd, zegt premier Rutte. Hij sluit zich daarmee aan bij onder meer president Knot van De Nederlandsche Bank. Die pleitte vorig jaar al voor hogere salarissen. Ook de FNV vraagt fors meer geld.

Minstens 3,5 procent erbij is de looneis die de FNV voor komend jaar op tafel legt. Voor de lagere inkomens wil de vakbond zelfs een verhoging van 5 procent. Omgerekend komt dat neer op een salarisverhoging van ten minste 1000 euro per jaar. Hoe minder mensen verdienen, hoe hoger de eis, is het idee.

Een hartverwarmend moment in Amsterdam afgelopen woensdag. Voor de ambtswoning van voormalig Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hadden zeker duizend mensen zich verzameld.

Rond 20.00 uur begonnen ze te applaudisseren. Na het applaus zetten de aanwezigen het nummer Aan de Amsterdamse grachten in.

Initiatiefnemer Caesar Bast zei tegen AT5 dat hij zelden zoiets moois had gezien. "Ik heb een brok in mijn keel. Volgens mij hebben we laten zien dat deze stad keihard van Van der Laan houdt."

Zeker duizend mensen aan de Amsterdamse gracht voor Van der Laan

Een groep Zaanse vrouwen breidt gratis katoenen borstprotheses voor vrouwen die een borstamputatie hebben gehad door borstkanker. Ook hopen ze jonge transgenders hiermee te bereiken.

Borsten breien voor het goede doel

En positief nieuws over verpleeghuizen. Acht van de tien bewoners van verpleeghuizen zijn positief over de manier waarop ze worden verzorgd. Uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de meeste bewoners best tevreden zijn over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg.

Zes van de tien ondervraagden geeft aan gelukkig te zijn, terwijl maar één van de tien zich ongelukkig voelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl