Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW staat de pers te woord op het Binnenhof
NOS NieuwsAangepast

Werkgeversorganisatie VNO-NCW: lonen gemiddeld 3 procent omhoog

Na de vakbonden, De Nederlandsche Bank en de premier vindt ook werkgeversorganisatie VNO-NCW dat de lonen omhoog moeten.

VNO-NCW voorzitter Hans de Boer zei vanochtend op NPO Radio 1 in KRO-NCRV De Ochtend: "Je doet er altijd goed aan als je de loonontwikkeling in de pas laat lopen met die van de economische groei, zo'n procent of 3, door de bank genomen. Maar ik wil wel een slag om de arm houden want er zijn altijd bedrijven die het moeilijk hebben en daar moet je dat niet doen. De ene sector kan meer hebben dan de andere. Dus dat moeten mijn sectoren en de bonden ook op sectorniveau met elkaar uitpraten."

Volgens De Boer is dat ook goed voor de binnenlandse bestedingen. En die zijn weer belangrijk voor economische groei. Volgens de VNO-NCW-voorzitter is de helft van de aangesloten ondernemingen afhankelijk van de vraag op de binnenlandse markt. De Boer: "Uiteindelijk is een groeiende economie en groei in werkgelegenheid een heilzaam medicijn voor alles en nog wat. Dat leidt ertoe dat mensen meer gaan verdienen en kansarmen op de arbeidsmarkt weer meer kansen krijgen. Daar worden we met zijn allen beter van."

1000 euro per jaar

Opvallend is dat De Boer in juni in De Telegraaf nog zei dat hij het volkomen onterecht vond dat Klaas Knot van De Nederlandsche Bank voortdurend pleit voor hogere lonen. Ook zei hij toen dat niet de lonen omhoog moeten, maar dat de belastingen omlaag moeten.

Maandag kwam de FNV al met een looneis minstens 3,5 procent erbij komend jaar. Voor de lagere inkomens wil de vakbond zelfs een verhoging van 5 procent. Omgerekend komt dat neer op een salarisverhoging van ten minste 1000 euro per jaar. Hoe minder mensen verdienen, hoe hoger de eis, is het idee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl