De koning zei in de Troonrede dat meer mensen moeten profiteren van de economische voorspoed. Volgens premier Rutte is dat niet alleen de verantwoordelijkheid van de politiek.

Rutte: de lonen kunnen omhoog

"De politiek kan dat maar gedeeltelijk leveren", zei Rutte in een toelichting op de Troonrede. "Er ligt ook een verantwoordelijkheid bij werkgevers en vakbonden, zodat het in de loonstijgingen voelbaar wordt dat Nederland er beter voor staat."

De premier doet daarmee een oproep aan werkgevers en vakbonden om de lonen te verhogen. Hij sluit zich daarmee aan bij onder meer president Knot van De Nederlandsche Bank. Die pleitte vorig jaar al voor hogere salarissen. Ook de FNV vraagt fors meer geld.

Geen holle frase

Ook vorig jaar stond in de Troonrede dat meer mensen van de groei moeten profiteren. Dat het er nu opnieuw in staat, maakt het volgens Rutte geen holle frase. "We blijven het zeggen tot het gerealiseerd is."

Als het nieuwe kabinet binnenkort aantreedt, worden de vandaag gepresenteerde plannen nog aangepast. Dat kan nog, ook al dringt de tijd. "Of het enorme veranderingen zijn zullen we moeten afwachten, maar het is zeker mogelijk om nog veranderingen aan te brengen."

STER reclame