Syrische statushouders verruilen trapveldje voor BFC-veld
Een dikke drie jaar geleden moest hij nog op zijn hoede zijn in het door oorlog geteisterde Syrië. Afgelopen zondag wist Ali Abdulwahab zich nog altijd omringd door landgenoten, maar nu op een voetbalveld in Bussum. Hij is speler van BFC 3, een voetbalteam dat geheel bestaat uit Syrische statushouders die hun vaderland zijn ontvlucht en in Nederland asiel hebben gekregen.
Abdulwahab nam in 2014 de benen naar Turkije, stapte daar op een afgeladen boot die hem naar Griekenland bracht en reisde aansluitend door naar Nederland. "Het was echt een moeilijke en gevaarlijke reis", herinnert hij zich de barre tocht die 25 dagen vergde. Maar inmiddels ziet het leven er veel zonniger uit voor Abdulwahab, die in het bezit is van een verblijfsvergunning.
Zes-tegen-zes
Met een aantal voetbalminnende landgenoten uit Bussum en Naarden zocht hij regelmatig een trapveldje op om zes-tegen-zes-partijtjes te spelen. Dat was sociaal werker Lennert Bont niet ontgaan. "We hebben ze kunnen helpen door ze aan de voetbalclub te verbinden en nu kunnen ze op deze manier integreren in de samenleving", vertelt hij.
BFC verwelkomde de nieuwe leden met open armen en schreef ze ijlings in voor de competitie. Afgelopen zondag beleefde het elftal zijn debuut, in de reserve zesde klasse. "Ik heb een beetje stress", bekent Abdulwahab kort voor het duel met Hoogland 5, dat uiteindelijk met 6-4 aan het langste eind trekt.
Respect
De bewondering bij de winnende ploeg is er niet minder om. "We hebben zo veel respect voor die mannen", zegt Hoogland-aanvoerder Dave van Driel. "Wat die jongens meemaken beseffen we niet altijd. Mooi dat we hier onderdeel van mogen uitmaken. Winnen of verliezen maakt dan niet zo heel veel uit."
Daar lijkt Abdulwahab toch iets anders over te denken. "Het was mooi, echt mooi. Ik ben trots op mijn team. Maar ik hoop dat de score de volgende keer goed is."