Politieacademie in Ossendrecht
NOS NieuwsAangepast

Aangifte commando's tegen Defensie om dodelijk ongeluk Ossendrecht

Vijf commando's doen aangifte tegen het ministerie van Defensie vanwege een ongeluk tijdens een oefening in Ossendrecht waarbij vorig jaar een collega om het leven kwam. De vijf verwijten hun werkgever dood door schuld.

Tijdens de oefening op de schietbaan van de Politieacademie in Ossendrecht werd een 35-jarige instructeur, een sergeant, doodgeschoten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bracht in juni een rapport uit over het ongeluk waarin stond dat tijdens de oefening niets ging zoals het zou moeten gaan. De conclusie van de OVV was dat Defensie commandotroepen jarenlang heeft laten oefenen onder gevaarlijke omstandigheden.

Zo waren de tussenwanden van de oefenlocatie van dunne doek gemaakt. De instructeur werd meerdere malen geraakt toen tijdens de oefening met scherp werd geschoten. Het OM stelde na het ongeluk een onderzoek in tegen drie commando's, maar de zaken tegen hen werden geseponeerd. Of deze drie deel uitmaken van de vijf commando's die nu aangifte doen, is niet bekend.

Reconstructie fatale schietoefening Ossendrecht in 5 minuten

De vijf officieren en onderofficieren hebben hun advocaat opdracht gegeven om aangifte te doen, bevestigt advocaat Michael Ruperti aan de NOS. "De verantwoordelijken voor wat er is gebeurd zijn nog steeds niet opgespoord, daarom gaan mijn cliënten nu zelf aangifte doen", zegt Ruperti daarover.

Met verzoeken om de ruimte wel geschikt te maken voor oefeningen, door onder meer de linnen doeken te vervangen door kogelwerende wanden, is volgens de commando's niets gedaan. De militairen van het elitekorps wijzen erop dat het ongeval in Ossendrecht niet op zich staat. Zo is in meerdere brandbrieven aandacht gevraagd voor de versleten en achterhaalde spullen waarmee de commando's moeten werken.

Ze nemen hun commandant Jelte Groen niets kwalijk. De hoogste baas legde na het rapport van de OVV de trainingen stil, omdat de veiligheid van de militairen niet gegarandeerd kon worden. De aanklacht is vooral gericht tegen "de ambtelijke kliek en de militaire top in Den Haag".

De aangifte werd door advocaat Ruperti al een paar weken voorbereid. "Mijn clienten wisten niet dat er een rapport van de OVV over Mali zou komen, maar je ziet dat er overeenkomsten zijn. Er zijn fatale fouten gemaakt en voorschriften niet nageleefd, waardoor militairen zijn omgekomen."

Defensie reageert

Defensie laat in een reactie weten nog niet op de hoogte zijn van de aangifte. "We begrijpen de onrust en gaan graag het gesprek aan om de onrust weg te nemen", zegt een woordvoerder van minister Hennis. "De problemen bij het Korps Commandotroepen zijn bekend en gelden voor heel Defensie. Maatregelen zijn ingezet en er wordt gewerkt aan herstel. Dat heeft tijd nodig. De dood van een collega komt bij iedereen hard aan.''

Defensie zegt voor 19 oktober met een uitgebreide reactie te komen op het rapport van de OVV naar aanleiding van het ongeluk in Ossendrecht.

Mali

Donderdag was Defensie ook in het nieuws na een rapport van de OVV over een ongeluk tijdens de VN-missie in Mali. Daarbij kwamen twee militairen om het leven en raakte een derde gewond. In dat rapport werd geconcludeerd dat de munitieveiligheid en de acute zorg niet op orde zijn.

Minister Hennis moet zich dinsdag in een Kamerdebat verantwoorden naar aanleiding van de conclusies van het Mali-rapport. PvdA-leider Asscher zei gisteren dat het rapport zwaar genoeg is om af te treden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl