Politieacademie in Ossendrecht
NOS NieuwsAangepast

Militairen niet vervolgd voor dood commando

Drie militairen die als verdachten golden in de zaak van een dodelijk schietincident in Ossendrecht worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft de zaken tegen hen geseponeerd.

De conclusie van het onderzoek is dat ze ten onrechte als verdachte in beeld waren. In deze zaak kwam in maart 2016 een instructeur in opleiding om het leven toen hij door meerdere kogels werd geraakt bij een oefening in het 'shootinghouse' van de Politieacademie in Ossendrecht.

Degene die de dodelijke schoten loste, de hoofdinstructeur en de toezichthouder waren verdachten. Maar de schutter bleek al snel na het incident volgens de instructies te hebben gehandeld. Van opzet of verwijtbare schuld was geen sprake, zegt het OM.

Niet goedgekeurd

De hoofdinstructeur en toezichthouder werden verdacht van dood door schuld en het niet voldoen aan een dienstvoorschrift, met de dood tot gevolg. Maar het OM vindt nu op basis van het onderzoek dat beiden ervan uit mochten gaan dat de baan veilig kon worden gebruikt.

Dat was dus niet zo: de oefening had niet in het shootinghouse gehouden mogen worden. Het was niet goedgekeurd voor een dergelijke training. Maar het OM heeft onvoldoende aanknopingsmateriaal om daar iemand voor te vervolgen. Het complex wordt nu niet meer gebruikt voor deze oefeningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl